Direct naar de content

The Swapshop ontvangt ‘Ster in Circulair’

Het Rotterdamse kledingruil initiatief The Swapshop ontving vandaag de vierde Ster in Circulair uit handen van duurzaamheidswethouder Arno Bonte. De Ster in Circulair is een Rotterdams keurmerk voor bedrijven en organisaties die een voorbeeld zijn op het gebied van circulair ondernemen. De Ster wordt sinds november 2020 tweemaandelijks uitgereikt en werd eerder in ontvangst genomen door respectievelijk de Rotterdamse fietsenmaker Steel Rides, SCRAP XL (verkoop industrieel restmateriaal, workshops en decorontwerp) en Gerrard Street: een Rotterdamse start-up voor modulaire koptelefoons.

Ruilen is het nieuwe kopen
De vierde Ster in Circulair is voor The Swapshop. Een kledingruil initiatief dat is gericht op het verduurzamen van de modeconsumptie. Onder het motto ‘ruilen is het nieuwe kopen’ startten ondernemers Monique Drent en Laura Suijkerbuijk in 2018 met de eerste SWAP-evenementen ‘Awareness Kollektif’ waar bezoekers kleding konden ruilen. Inmiddels is The Swapshop uitgegroeid tot een community van 5.000 ‘swappers’, drie shops en een bevlogen team van 13 werknemers. Voor ingeleverde kledingstukken krijgen consumenten bij The Swapshop punten op een spaarkaart, of de app, waarmee weer andere items kunnen worden aangeschaft. Duurzaam én goedkoop shoppen dus!

Fast Fashion
In Nederland worden gemiddeld per persoon 46 nieuwe kledingstukken per jaar gekocht. Jaarlijks worden zo’n 40 kledingstukken afgedankt en de gemiddelde Nederlander heeft circa 170 items in de garderobe. Modetrends veranderen steeds sneller en kleding wordt zo goedkoop mogelijk geproduceerd. De consumptie van fast fashion is de afgelopen jaren enorm gestegen.

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid): “Fast fashion vervuilt onze wereld enorm en put schaarse grondstoffen uit. The Swapshop biedt daarvoor een prachtig alternatief. Door kleding te ruilen in plaats van weg te gooien, hoeft er minder nieuwe kleding geproduceerd en geconsumeerd te worden. Bovendien is ruilen een geweldig alternatief voor het vinden van betaalbare duurzame kleding. The Swapshop levert ook een belangrijke bijdrage aan de circulaire bewustwording bij consumenten. Een échte Ster in circulair!”

Nomineer een Ster in Circulair
Kandidaten voor de Ster in Circulair kunnen door iedere Rotterdammer worden genomineerd. Aandragen van een kandidaat kan via rotterdamcirculair.nl/sterincirculair. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van wethouder Bonte, beoordeelt de nominaties en kiest iedere twee maanden een Ster in Circulair. Meer informatie: www.rotterdamcirculair.nl/sterincirculair

Bijlagen

Afbeeldingen

  • Uitreiking Ster in Circulair door wethouder Arno Bonte aan Monique Drent van The Swapshop