Direct naar de content

Test nieuwe verlichting Erasmusbrug

Duurzaam LED voor 20-jarige icoon

De Erasmusbrug krijgt rond de jaarwisseling nieuwe verlichting. Met de nieuwe ledverlichting gaat het energieverbruik circa 70 procent omlaag. Op maandagavond 12 september vanaf 22.00 uur wordt de nieuwe sierverlichting van de tuien getest op vier tuien aan de westzijde van de brug. Zowel de dagelijkse witte verlichting als gekleurde verlichting voor speciale gebeurtenissen wordt getest.

Verlichting wegdek blijft aan
Vanwege de test brandt de huidige sierverlichting van de tuien de hele avond en nacht niet. De reguliere verlichting voor het fiets- en autoverkeer blijft wel aan. Het autoverkeer zal geen hinder ondervinden van de test met de verlichting. Het fietspad wordt deels afgezet, maar fietsverkeer blijft mogelijk.

Oorspronkelijke lichtplan
De nu 20-jarige Erasmusbrug is destijds ontworpen door Ben van Berkel van UNStudio. De huidige verlichting is onderdeel van het ontwerp. UNStudio is betrokken bij het vervangen van de verlichting en zal aanwezig zijn bij de test. Het lichtbeeld van de brug met de nieuwe ledverlichting moet zoveel mogelijk overeenkomen met het oorspronkelijke lichtplan.

Op afstand
Niet alleen de verlichting van de tuien, die de brug van veraf zichtbaar maakt, wordt vernieuwd. Ook de sierverlichting aan de onderkant van de brug wordt vervangen. De nieuwe verlichting is straks op afstand te bedienen via telemanagement. Daarmee wordt ook het aanlichten van de Erasmusbrug in kleur bij een speciale gebeurtenis een stuk eenvoudiger.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brigitte Moratis, persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62 of ba.moratis@rotterdam.nl