Direct naar de content

Terug in Feijenoord: het Mallegatpark

Na een flinke bodemsanering heeft Feijenoord zijn Mallegatpark terug. Mét vernieuwd Cruyff Court.

Vanaf vandaag is het Mallegatpark weer open voor bewoners van Feijenoord – en alle andere Rotterdammers, natuurlijk. En ook het tijdelijk verplaatste Cruyff Court ‘Giovanni van Bronckhorst’ is weer terug op het fris gesaneerde terrein aan de Maas. Freestylevoetballer Soufiane Touzani was erbij en deed een zes-tegen-zes met het plaatselijke team ‘Feijenoord Bikkels’.

Teer en olie
Het Mallegatpark ligt langs de Korte Stadionweg, op de plek van de voormalige gasfabriek Feijenoord. In de grond zat teer en olie, dus een sanering was nodig. Die startte in opdracht van DCMR in november 2013, onder regie van het Ingenieursbureau van de gemeente. Zo’n 50 miljoen kilo grond is met schepen afgevoerd; het graven gebeurde tot soms wel 8 meter diep. Er ligt nu schoon zand en een grondlaag voor begroeiing. Om ook de diepste grondlagen schoon te maken, filtert een ondergrondse installatie vijf jaar lang het grondwater.

Schooldag in park
Maar nu is het Mallegatpark dus weer open, en er was gelijk van alles te doen. Omdat het ook Nationale Boomfeestdag was, werden er nieuwe bomen geplant. Thuis op Straat en SportRegie hadden een samenwerking met omliggende scholen opgezet om een deel van de schooldag in het nieuwe park te houden.

Bikkels op Cruyff Court
Het klapstuk was het opnieuw in gebruik nemen van het Cruyff Court ‘Giovanni van Bronckhorst’. Feijenoord Bikkels speelde een zes-tegen-zes tegen een team onder leiding van de bekende freestylevoetballer Soufiane Touzani met in de gelederen Eric Gudde (directeur Feyenoord), Johan Vermeer (directeur, gemeente Rotterdam) en Niels Meijer (directeur Johan Cruyff Foundation). Ook was er een wijkvoetbaltoernooi, gaf Rotterdam Basketbal workshops op het nieuwe basketbalveldje, en deed Keepie Uppie een recordpoging balletje hooghouden voor jongens en meiden. En verder heeft het nieuwe Mallegatpark door een schenking van de Cruyff Foundation en de Nationale Postcodeloterij ook een watertappunt voor het Cruyff Court. Naast een veilige plek is het ook een plek waar kinderen worden gestimuleerd tot het drinken van gezond kraanwater in plaats van sport- of energiedrankjes.

Fotobijschrift:
O.a. op de foto freestyle voetballer Soufiane Touzani (met bal) rechts naast hem Johan Vermeer (directeur gemeente Rotterdam), Niels Meijer (directeur Johan Cruyff Foundation), Eric Gudde (directeur Feyenoord) en Nel Noel (voorzitter gebiedscommissie Feijenoord).


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dave Geensen (woordvoerder gemeente Rotterdam) 06-53573501, of dd.geensen@rotterdam.nl.