Direct naar de content

SVIN nieuwe beheerder van Rotterdamse volkstuinen

De SVIN, Stichting Volkstuinen in Nederland en de gemeente Rotterdam tekenden donderdag het nieuwe beheercontract voor de volkstuinen in de gemeente. De SVIN huurt de complexen vanaf nu van de gemeente, de volkstuinverenigingen huren van de SVIN en de tuinders krijgen van de volkstuinvereniging waar ze lid zijn het gebruiksrecht voor hun tuin.

Onderhoud en toezicht
De nieuwe beheerder doet het onderhoud aan de verhardingen, terreinafscheidingen en het openbaar groen van de volks- en nutstuinen. Ook int de SVIN de huren en houdt samen met de gemeente toezicht op eventuele overtredingen op de complexen.

Prijzen gelijkgetrokken
Alle tuinders in de gemeente betalen straks dezelfde prijs voor de tuin die ze gebruiken. Sommige tuinders betalen daardoor iets meer dan nu, de prijs van een vierkante meter tuin kan 20 cent stijgen. Anderen betalen juist minder. Om iedereen te laten wennen is er een overgangsperiode van 3 jaar waarin de prijzen gelijk getrokken worden.

Wethouder Simons van stedelijke ontwikkeling verwacht een goede samenwerking met SVIN. “We zijn samen bij alle 40 volkstuincomplexen op bezoek geweest om te kijken hoe het onderhoud is. Bij een zeer klein aantal complexen is sprake van achterstallig onderhoud. De gemeente pakt dat nog aan, zodat de SVIN een goede start maakt.”

Cijfers

  • Ongeveer 1,3 miljoen vierkante meter gemeentegrond is in gebruik als volkstuin
  • Er zijn 40 volkstuinparken in de gemeente. 2% daarvan is een nutstuin, waarop alleen getuinierd mag worden en geen tuinhuisje mag staan. De rest is volkstuin
  • Bijna 5000 tuinders huren een tuin
     

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Simons, 06 – 41 31 65 67 of t.breimer@rotterdam.nl   Neem voor de SVIN contact op met: – Ruud Grondel, 0653834212 – Wim Hoentjen, 0622975400