Direct naar de content

Subsidies zorg- en wijkrestaurants uitgereikt

De eerste subsidieregeling voor wijk- en zorgrestaurants levert 4 nieuwe restaurants op en een verbouwing of verduurzaming van 5 bestaande locaties. Wethouder Ronald Buijt van Zorg, ouderen en Jeugdzorg reikte vrijdag de subsidies uit.

Wethouder Buijt: “Er zijn mooie initiatieven binnengekomen. Een aantal nieuwe restaurants die dankzij de subsidie kunnen openen en bestaande keukens die extra steun krijgen. En het bijzondere initiatief van een mobiele keuken, zodat één keuken op meerdere plekken een gezonde maaltijd aan ouderen kan bieden.”

Met de subsidieregeling wil het college de komst van nieuwe zorg- en wijkrestaurants stimuleren en ondersteunen en de bestaande zorg- en wijkrestaurants helpen groeien. Zo ontstaan er meer plekken in de stad waar ouderen terecht kunnen voor een praatje en gezond en betaalbaar eten. De zorgrestaurants gaan zo eenzaamheid onder ouderen tegen, omdat ouderen elkaar in hun eigen wijk kunnen ontmoeten, samen kunnen eten en samen activiteiten kunnen ondernemen in de restaurants.

Alleen zorg- en wijkrestaurants die minstens twee keer per week een eetactiviteit op locatie voor ouderen organiseren, kunnen de subsidie aanvragen. Ook partijen in de stad die een wijk- of zorgrestaurant willen opstarten kunnen de subsidie aanvragen. De subsidie kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld het aanschaffen van een keuken, het opleiden van personeel, het opzetten van efficiënte marketing en communicatie en nog veel meer mogelijkheden. Naast een subsidie worden ook vouchers verstrekt, zodat het startende wijkrestaurant buurtbewoners kan uitnodigen voor een gratis proefmaaltijd.

In 2023 wordt in totaal een bedrag van 369.000 euro gestoken in de wijk- en zorgrestaurants, er was 450 duizend euro beschikbaar. In 2024 is dit € 680.000 en van januari 2025 tot en met december 2026 is er een subsidie van € 530.000 beschikbaar.

Afbeeldingen

  • Uitreiking subsidies wijk- en zorgrestaurants
    fotograaf David Rozing

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Ronald Buijt, 06-41316567 of t.breimer@rotterdam.nl