Subsidie voor digitalisering MKB wegens succes verlengd
Online ondernemen biedt uitkomst tijdens en na corona
Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf die hun zaak digitaal een (extra) impuls willen geven kunnen vanaf maandag weer een voucher aanvragen bij de gemeente. Wegens succes van de vorige subsidieregeling komt er een nieuwe editie. Een goede website, webshop of het online aanbieden van diensten helpt ondernemers deze zware tijd door te komen en hun zaak ook na corona te versterken. Ondernemers die hierin investeren kunnen de helft van hun investeringsbedrag vergoed krijgen, tot een maximum van 2.500 euro. De vorig jaar voor MKB’ers gestarte online trainingen in digitale vaardigheden blijven eveneens beschikbaar.
De subsidieregeling richt zich deze editie specifiek op het steunen van de hard getroffen sectoren: non-food winkels, horeca, schoonheids- en haarverzorging, sport, recreatie en cultuur. Voor MKB’ers in deze sectoren zijn de ‘digitaliseringsvouchers’ vanaf maandag 15 maart, onder voorwaarden, weer beschikbaar op Ondernemen010 | Home. De regeling loopt tot en met 31 mei 2021 en is bedoeld voor ondernemers die geen gebruik hebben gemaakt van de vorige voucherregeling. Beoordeling en toekenning gebeurt ook deze keer op basis van de volgorde van binnenkomst van complete aanvragen en tot de subsidiepot leeg is. Dus op = op.
Wethouder Roos Vermeij (Economie, wijken en kleine kernen): “Voor veel ondernemers is een goede website of zichtbaarheid op social media een belangrijk middel gebleken om het hoofd een beetje boven water te houden. En ook voor de toekomst is digitalisering van groot belang: we zullen voor een deel blijven thuiswerken en het zal nog wel even duren voor de stad weer krioelt van winkelend publiek. Online ondernemen kan een uitkomst zijn, of je nou een kledingwinkel, restaurant of sportschool hebt. Met deze regeling stimuleren we het MKB over de digitale drempel te stappen en helpen we Rotterdammers door deze zware tijd heen.”
Hoe werkte het ook alweer?
De subsidieregeling is bedoeld voor MKB’ers met minder dan 50 man personeel die bijvoorbeeld een webwinkel willen opstarten of hun website willen verbeteren. Of voor ondernemers die een expert willen inhuren om hun digitale dienstverlening op te zetten. MKB’ers die zich aanmelden krijgen een digitaliseringsvoucher waarmee 50% van het investeringsbedrag wordt vergoed door de gemeente, tot een maximum van 2.500 euro ex BTW. Voor de regeling is een totaalbedrag van €180.000 beschikbaar.
Betaalbare trainingen voor digitale vaardigheden
Vorig jaar startte de gemeente samen met marketingplatform Frankwatching ook met het aanbieden van betaalbare trainingen om kleine ondernemers te stimuleren hun digitale vaardigheden uit te breiden. Dit trainingsaanbod, de MKB online business boost, is ook dit jaar beschikbaar. MKB’ers in en om de winkelstraat met 10 of minder werknemers die zich aanmelden krijgen toegang tot een pakket van 20 digitale trainingen over zaken als social media, e-mailmarketing en online adverteren. Voor dit pakket, dat normaal gesproken een waarde heeft van 889 euro, betalen deelnemers 50 euro ex BTW.
Wegens succes verlengd
Beide regelingen konden vorig jaar op groot enthousiasme van Rotterdamse ondernemers rekenen. Tussen 28 oktober en 8 december vorig jaar hebben 86 ondernemers een digitaliseringsvoucher ontvangen. Daarnaast hebben ruim 100 deelnemers zich tussen eind september en eind december aangemeld voor de online trainingen. Reden genoeg om ermee door te gaan en meer ondernemers over de digitale streep te trekken. Vermeij: “Elk grammetje extra kennis over hoe je de naamsbekendheid van je zaak online verbetert is winst. Dus meld je aan!”
Rotterdam. Sterker Door.
De subsidieregeling en de MKB online business boost zijn een initiatief van MKB010>>Next, een programma waarmee de gemeente samen met partners in de stad zoveel mogelijk MKB’ers wil stimuleren de overstap te maken naar digitaal, duurzaam en circulair ondernemerschap. Beide initiatieven maken deel uit van Rotterdam. Sterker Door, het programma waarmee dit college het economisch en maatschappelijk herstel van de stad, tijdens en na corona, vormgeeft.