Direct naar de content

Studenten vissen stad schoon voor Wereldhavendagen

Vierhonderd studenten van het Hout- en Meubileringscollege zamelen op donderdag 5 september plastic afval in voor de bouw van een object voor de stad. Tijdens deze zogenaamde ‘Plastic Vissen Estafette’ willen de studenten, gemeente Rotterdam en Plastic Whale laten zien, dat afval heel waardevol is. Ze zorgen er ook nog voor dat Rotterdam er voorafgaand aan de havendagen spik en span uit ziet en dat toeschouwers zich bewust worden van het belang van een schone en circulaire stad. 


Initiatiefneemster Karin Hille van Plastic Whale in Rotterdam: “We zetten ons al jaren in voor Rotterdamse plasticvrije wateren met de hulp van bedrijven en scholen. Geweldig dat we nu met studenten van het HMC aan de slag gaan.”

De Estafette voltrekt zich via twee routes door de binnenstad van Rotterdam. Op de Lombardkade gaf wethouder Arno Bonte (duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie) om 10.30 uur met opzwepende trommels het startschot voor de eerste groep studenten. Via de Rotte halen de studenten zoveel mogelijk plastic uit het water en van de kades om vervolgens bij het Zwaanshalspark het plastic visnet over te dragen aan de volgende groep. Route twee start vanaf de Mouterbrug in Delfshaven tot aan de Van Nelle fabriek. Hier maken de studenten weer rechtsomkeert om via de andere zijde terug te gaan naar de finish om 15.00 uur bij de Mouterbrug. De actie is de kick off van het project Duurzaamheid, dat wordt gestart om de bewustwording over duurzaamheid en circulariteit onder studenten te vergroten. Het Hout- en Meubileringscollege heeft het project opgezet om steeds meer studenten met duurzame materialen te laten werken. Eerste- en hogerejaars studenten werken dit collegejaar samen om van het ingezamelde plastic een object voor de stad te maken. Zij presenteren hun creatie tijdens de jaarlijkse Eindexamenexpo van het HMC op 7 en 8 juli 2020.

Wethouder Arno Bonte: “Het verzamelde afval krijgt een tweede leven als mooi object voor de stad. Zo is de cirkel weer rond en wordt zooi weer mooi. Een waardevol en goed initiatief dat bijdraagt aan de afvalverminderingsopgave en de ambitieuze hergebruikambitie van Rotterdam.”

Van zooi naar mooi
De inzet tijdens de Wereldhavendagen is onderdeel van een brede campagne die Rotterdammers met een knipoog bewust maakt van de noodzaak om anders met afval om te gaan. Afval is namelijk helemaal geen afval. Het is een grondstof of zelfs een halffabricaat. Afval is goud waard en goud gooi je ook niet zomaar weg. Als we dat met zijn allen beseffen, gaan we in Rotterdam samen van zooi naar mooi!


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Diane Bouhuijs, bestuursvoorlichter wethouder Bonte, 06 – 38 31 92 44 of db.bouhuijs@rotterdam.nl