Direct naar de content

Studenten van Inholland maken Rotterdam veiliger

Studenten van Inholland Rotterdam hebben het afgelopen half jaar gewerkt om oplossingen te bedenken om ondernemen in Rotterdam veiliger te maken. Een groep van 45 studenten deed mee aan de wedstrijd Student Safety Award die door de gemeente Rotterdam wordt georganiseerd. De opleiding die de studenten volgen is Integrale Veiligheidskunde. Zij zijn de professionals van morgen en werken nu al mee aan een veilige stad.

Het doel van de wedstrijd is om jonge mensen te betrekken bij de veiligheid in Rotterdam. Groepjes van vier à vijf studenten zijn aan de slag gegaan om oplossingen te bedenken om bijvoorbeeld winkeldiefstal tegen te gaan of inbraken bij bedrijven te voorkomen. De opdracht was om via een kleine tussenkomst het gedrag van mensen te veranderen en zo de veiligheid te verbeteren. Zo’n interventie wordt ook wel een nudge genoemd. Nudging is een methode om het gedrag van mensen positief te beïnvloeden. Voordat de studenten een nudge bedachten hebben zij eerst een uitgebreide analyse en onderzoek uitgevoerd over het probleem dat aangepakt moet worden. De studenten komen met originele oplossingen zo blijkt uit de inzendingen.

Vanuit alle inzendingen zijn drie nudges genomineerd. De inzendingen bieden alle drie een oplossing om het aantal winkeldiefstallen te verminderen. De komende tijd bekijkt een jury bestaande uit Bert Wijbenga – wethouder o.a. Handhaving en loco-burgemeester, Huub de Deugd – lid College van Bestuur Inholland en Dominique van Elsacker – directeur Urban Department Store Rotterdam (UDSRotterdam) de inzendingen. De winnaar wordt tijdens een speciaal evenement in het najaar bekend gemaakt. Het idee van de winnende groep studenten zal ook worden uitgevoerd door de gemeente Rotterdam.