Direct naar de content

Strengere controle op afval in de Rotterdamse parken

Met het mooie weer stromen de parken weer vol. Naast gezelligheid zorgt dit er helaas ook voor dat de parken vol komen te liggen met afval. De gemeente gaat daarom strenger dan voorgaande jaren handhaven op parkgebruikers die hun lege blikjes, wegwerp bbq-sets of ander afval laten liggen in het park in plaats van netjes weggooien in een van de vele extra grote containers die daarvoor worden neergezet.

Wethouder Vincent Karremans; ‘Het plaatje van een vol Vroesenpark, het Park bij de Euromast of grasveldje bij de Kralingse Plas waar Rotterdammers genieten van het groen en het lekkere weer is een prachtig gezicht. Alleen is het gezicht na zonsondergang te vaak een stuk minder: een park vol met afval wat niet even netjes is weggegooid, maar wat klakkeloos wordt achtergelaten op het gras. Heel veel Rotterdammers die wel gewoon de moeite nemen hun afval na een dag genieten in het park weg te gooien ergeren zich daaraan. En terecht, ik ook. Bovendien is het afval slecht voor bijvoorbeeld vogels die het op kunnen eten en het trekt ongedierte aan. Ik ben daar wel klaar mee, dus we gaan hier strakker bovenop zitten.’

Handhaving
Een van de maatregelen die de gemeente neemt is het vrijmaken van meer handhavers om toezicht te houden in parken, voornamelijk aan het eind van de dag. Om de pakkans te vergroten zal er ook in burger worden gesurveilleerd. Rotterdammers die er voor kiezen om hun afval te laten liggen in het park, lopen daarmee een groter risico om naar huiswaarts te keren met een boete.

Bewustwording en extra grote containers
Om parkbezoekers te informeren over de afval- en barbecueregels trekken naast meer handhavers ook publieksvoorlichters van de gemeente met mooi weer langs de Rotterdamse parken. Ze delen afvaltasjes uit en geven voorlichting. Er worden bij bijvoorbeeld het Kralingse Bos, het Vroesenpark, het Roel Langerakpark en andere parken extra grote containers geplaatst bij de in- en uitgangen waar parkbezoekers hun afval aan het eind van de dag gemakkelijk kwijt kunnen.

Wethouder Vincent Karremans: “We maken het dus zo makkelijk mogelijk om je afval kwijt te kunnen. Maar neem je die kleine moeite niet, dan zijn we dit jaar een stuk strenger.”