Direct naar de content

Sterk imago Rotterdam stimuleert woningbouw

Gemeente introduceert bouwcoördinator om bouwgolf in goede banen te leiden

Rotterdam staat aan de vooravond van een nieuwe reeks bouwprojecten. De komende jaren worden honderden woningen gebouwd, zowel op de noord- als zuidoever. Investeerders, beleggers en ontwikkelaars spelen in op de verhoogde populariteit van Rotterdam bij vooral woningzoekenden in de midden- en hoge inkomens.

Op de jaarlijkse vastgoedbeurs Provada (7-9 juni) werden veel nieuwe woningbouwprojecten in Rotterdam bekendgemaakt, bij elkaar goed voor ruim 1200 woningen. Ook vond daar de ondertekening plaats van het project Nieuw Kralingen, een nieuwe woonwijk aan de Boezembocht naast het Kralingse Bos.
Wethouder Ronald Schneider (stedelijke ontwikkeling en integratie) is blij met de grote belangstelling voor Rotterdam: ''De vele projecten die nu starten geven aan dat we de goede dingen doen in Rotterdam. De stad is veiliger, schoner geworden en nieuwe projecten zoals de Markthal zijn een groot succes en trekken veel nieuw publiek naar de stad. Voor ons als gemeente is het nu zaak om alle initiatieven een goede plek te geven. Daarvoor hebben we de functie van bouwcoördinator in het leven geroepen. Deze bouwcoördinator zal binnen de gemeentelijke organisatie bewaken dat de begeleiding van bouwprojecten soepel verloopt, door bijvoorbeeld procedures te versnellen. Maar ook om duidelijke kwaliteitkeuzes te maken uit het grote bouwaanbod dat op ons afkomt. Want ik wil dat we over tien jaar ook nog blij zijn met de woningen die we nu bouwen.''

West
Op de Lloydpier worden twee bouwpercelen uitgegeven voor ca. 100 woningen in het hogere segment. Via een aanbesteding vraagt de gemeente ontwikkelaars met voorstellen te komen. Dat geldt ook voor twee bouwlocaties aan de Hudsonstraat, naast het Dakpark in Rotterdam-West. Hier is ruimte voor 140 woningen. De bouw van Hudson kan al in 2017 beginnen, de Lloydpier start een jaar later.

Wijnhaven
Het Wijnhaveneiland in de binnenstad krijgt er zeker twee woontorens bij. Het gebouw The Muse aan de Wijnhaven krijgt 94 middeldure en dure koopappartementen, een parkeergarage en aan de zijde van de Wijnhaven een commerciële ruimte die ondernemers ruimte biedt voor horeca of retail. Aan de Jufferstraat wordt up:town gebouwd, met 176 appartementen in het middeldure en dure segment. Eerder werd woontoren Bright al aangekondigd, een gebouw met zo'n 600 studentenappartementen.
Daarnaast komt aan de nabijgelegen Boompjes 55-57 en 60-68 twee woontorens met appartementen in het middeldure segment.

Zuid
Ook Rotterdam Zuid profiteert van de aantrekkende woningmarkt. In Zuidwijk (Charlois) wordt volgend jaar aan Asterlo gestart met de bouw van een winkellocatie voor onder andere Albert Heijn met daarboven 51 huurappartementen. De gemeente zal hier ook het aanliggende plein een opknapbeurt geven.
Op Katendrecht worden 450 woningen in het midden en hogere segment gerealiseerd in het project De Groene Kaap. Het nieuwbouwproject aan de Maashavenstraat bestaat uit vier woonblokken van 4 tot 8 lagen. De vier woontorens worden via hoven en daktuinen met elkaar verbonden tot een doorgaande route. De bouw start in 2017.

Van kantoor naar woning
De woningbouw in Rotterdam zal de komende drie jaren ook stijgen door het verbouwen van leegstaande incourante kantoorruimte. Ruim 45 marktpartijen (beleggers, ontwikkelaars, corporaties) en de gemeente Rotterdam hebben op de Provada een convenant getekend waarin de ambitie is opgenomen om de komende jaren 450.000 viekante meter leegstaande kantoorruimte te transformeren, waarvan 80 procent naar woningen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Edwin Cornelisse, bestuursvoorlichter wethouder Schneider, 06 – 10 06 47 79 of e.cornelisse@rotterdam.nl