Direct naar de content

Steeds meer internationale bedrijven kiezen voor Rotterdam

Het aantal internationale bedrijven dat zich in Rotterdam vestigt, blijft groeien. In 2013 hebben 29 internationale bedrijven voor Rotterdam gekozen na bemiddeling van de Rotterdam Investment Agency. De ondernemingen verwachten ruim 2700 arbeidsplaatsen in Rotterdam te creëren en 161 miljoen euro te investeren. Dit blijkt uit de rapportage ‘Verantwoording 2013 en ambities 2014’ van de Rotterdam Investment Agency (RIA).


In de afgelopen vier jaar is een stijgende lijn te zien van het aantal internationale bedrijven dat zich in Rotterdam vestigt of haar onderneming uitbreidt. In totaal werden deze collegeperiode 101 nieuwe bedrijven naar Rotterdam gehaald, iets meer dan de beoogde doelstelling van 100. Internationale bedrijven investeerden deze collegeperiode meer dan 500 miljoen euro in de stad. In totaal werden door projecten waarbij het RIA was betrokken meer dan 6000 banen gecreëerd.

De meeste bedrijven die zich in 2013 in de stad vestigden, hebben een relatie met de haven en zijn werkzaam op het gebied van logistiek, energie en handel. Ook de creatieve en medische sector hebben nieuwe bedrijven verwelkomd. Net als voorgaande jaren kwamen ook in 2013 de meeste van deze nieuwe ondernemingen uit Azië. China, een van de focuslanden van de gemeente Rotterdam, blijft de grootste leverancier uit deze regio.

Volgens wethouder Jeannette Baljeu (haven, verkeer en regionale economie) draagt de vestiging van internationale bedrijven bij aan de versterking van de economie in de Rotterdamse regio en de internationale positie van Rotterdam. “Buitenlandse investeerders scheppen banen in Rotterdam, maar creëren ook veel indirecte werkgelegenheid door hun afname van diensten en producten van bedrijven in de regio. Buitenlandse werknemers – expats met vaak een hoge levensstandaard – geven bovendien veel geld uit in de stad.”

Enkele van de bedrijven die zich in 2013 nieuw in de stad vestigden zijn Turkish Airlines, BGI Tech Solutions (Life Sciences & Health) en Global Offshore Services BV (transport en logistiek).

Het Rotterdam Investment Agency richt zich sinds 2009 op zowel de acquisitie als het behoud en groei van de bestaande internationale en Rotterdamse bedrijven. Het afgelopen jaar investeerden meerdere bedrijven in uitbreiding in Rotterdam. Zo breiden Mendix (ICT), Coolblue (online elektronica warenhuis) en Unilever hun vestigingen in Rotterdam uit. De groei van bedrijven als Unilever in de Maasstad is ook van belang vanwege de aantrekkende werking op andere bedrijven. Zo opende Hajok Design BV uit Hamburg, dat de packaging design voor Unilever doet, vorig jaar een kantoor in de Van Nelle fabriek in Rotterdam.

Volgens wethouder Hamit Karakus (wonen, ruimtelijke ordening, vastgoed en stedelijke economie) is de komst van Hajok het bewijs dat een ‘red carpet treatment’ voor bestaande grote internationale bedrijven in Rotterdam net zo belangrijk is. “Tevreden bedrijven zijn de ambassadeurs voor het aantrekken van nieuwe bedrijven.”

Als reden om zich in Rotterdam te vestigen, noemden internationale bedrijven ook in 2013 de goede bereikbaarheid van de stad, het brede kantorenaanbod, de gunstige vierkante meterprijs voor kantoorruimte, het internationale netwerk en de zakenmentaliteit van aanpakken. Voor expats die zich willen vestigen in Rotterdam biedt de Expatdesk van het RIA hulp bij het aanvragen van vergunningen, het vinden van woonruimte, scholen en andere zaken. Afgelopen jaar hielp de expatdesk ruim 673 expats met een verblijfsvergunning en andere vraagstukken.

Rotterdam Partners
Rotterdam Investment Agency vormt sinds 1 januari 2014 samen met Economic Development Board Rotterdam en Rotterdam Marketing de stichting Rotterdam Partners. Rotterdam Partners draagt bij aan het versterken van de Rotterdamse economie en bedient alle doelgroepen die er voor de stedelijke economie en citymarketing toe doen, te weten bewoners, (zakelijke) bezoekers, bedrijven en studenten.

Rotterdam Partners fungeert hierbij als de verbindende schakel tussen bedrijfsleven, instellingen en het bestuur van de gemeente Rotterdam. De Expatdesk is sinds januari gevestigd in het stadspromotiecentrum ROTTERDAM.INFO aan de Coolsingel.


Noot voor de redactie:

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Edwin Cornelisse, bestuursvoorlichter wethouder Karakus, 06 – 10 06  47 79 of e.cornelisse@rotterdam.nl of
Maj-Britt van Raalte, bestuursvoorlichter wethouder Baljeu, 06 – 12 65 88 13 of m.vanraalte@rotterdam.nl.