Direct naar de content

Stadsgesprekken De wijk aan zet! van start

College in gesprek met de stad over een directe, laagdrempelige wijkdemocratie

Aanstaande vrijdag start het college van burgemeester en wethouders met een reeks stadsgesprekken over een directe en laagdrempelige wijkdemocratie. Onder de noemer ‘De wijk aan zet!’ heeft het college voorstellen gedaan om te zorgen dat er meer macht, middelen en mogelijkheden naar de wijken gaan. Het college gaat de komende maand in gesprek met bewoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen en experts om deze voorstellen verder uit te bouwen, met als doel een doe-democratie op wijkniveau: De wijk aan zet!

Rotterdammers maken zelf de wijk. Met hun kennis, denkkracht en betrokkenheid. Ze weten precies wat er speelt en wat er moet gebeuren. Logisch dat meedoen, meedenken en meebeslissen daarbij hoort. Het college vindt dat dat beter kan: de invloed van Rotterdammers op hun wijk en de betrokkenheid bij de buurt mag groter worden. Het college stelt vier bouwstenen voor als basis voor een model dat past bij een nieuwe samenwerking tussen Rotterdammers en het stadsbestuur. Veel directer en laagdrempeliger.

Stadsgesprekken
Het college is benieuwd wat de Rotterdammers van deze bouwstenen vinden. Wat is belangrijk voor de wijk? Waar wil, kan en mag de wijk over meebeslissen? En hoe zorgen we er samen voor dat de belangen van iedereen goed vertegenwoordigd worden en dat gemaakte afspraken waargemaakt worden? Kortom, hoe krijgen we de wijk aan zet? Daarover gaat het stadsbestuur met de stad in gesprek tijdens een aantal stadsgesprekken.

De stadsgesprekken zijn een open uitnodiging aan alle bewoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen en experts om de bouwstenen verder te verkennen en te onderzoeken hoe deze ‘doe-democratie’ op wijkniveau precies gaat werken.

Het eerste stadsgesprek is op vrijdag 5 februari 2021 van 16:00 tot 17:30 uur live te volgen op YouTube. In dit eerste stadsgesprek reageren actieve bewoners, vertegenwoordigers van de wijkraden, wijkcomités en gebiedscommissies, gemeenteraadsleden en wetenschappers op de bouwstenen. Ook is er een liveoptreden van de kersverse Rotterdamse stadsdichter Anne Vegter. Tijdens de livestream is er een chatfunctie actief waarop deelnemers vragen kunnen stellen.

Programma
5 februari 2021 16:00 tot 17:30 uur live via YouTube, vanuit debatcentrum Arminius
Moderator: Marianne van den Anker
Chat met de stad: Lot Mertens

Bouwstenen
Wethouder Barbara Kathmann (wijken en kleine kernen) presenteert bouwstenen voor een eigentijds bestuursmodel waarbij meer mensen mee kunnen doen

Samen bouwen
Samen met Mayra Pereira Furtado dos Reis (Young010) nodigt wethouder Kathmann de stad uit om het bestuursmodel samen vorm te geven

Blik van buiten
Hamit Karakus (Platform 31) en Els Leclercq (TU Delft) delen hun inzichten over wijkgericht werken en samenwerking tussen overheid en de stad

Werken in de wijk
Met Marvin Biljoen (wijkraad Agniesebuurt), Nina Hooijmeijer (ondernemer BIRD) en Diana Vergeer (initiatiefneemster Heliport) onderzoeken we de bouwstenen op en rond de Hofbogen in de praktijk

Coolsingel
Zonder gemeenteraad geen democratie. Ingrid van Wifferen (D66), Stephan van Baarle (DENK), Robert Simons (Leefbaar Rotterdam) reageren op de gepresenteerde bouwstenen.

Stadsdichter
Anne Vegter – de kersverse Rotterdamse stadsdichter – treedt live op voor ‘de Wijk aan Zet’.

Vervolg
Na 5 februari worden er een maand lang meerdere verdiepende stadsgesprekken op deelonderwerpen gevoerd. Op 5 maart wordt de reeks afgesloten met het laatste stadsgesprek. Op basis van de opbrengst van de stadsgesprekken komt het college daarna met een verder uitgediept voorstel voor de Wijk aan Zet, dat vervolgens met de gemeenteraad wordt besproken.

Afbeeldingen

  • Foto: Eric Fecken