Direct naar de content

Start bouw Onderwijslocatie Laan op Zuid

Voortgezet en hoger onderwijs onder één dak op Zuid

Gemeente Rotterdam, stichting BOOR en Hogeschool Rotterdam bouwen een nieuw, duurzaam schoolcomplex tussen de Posthumalaan en de Laan op Zuid, in ontwikkelgebied Parkstad. Op 4 juni wordt het officiële startsein gegeven voor de bouw door wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen), Renata Voss (stichting Boor) en Wijnand van den Brink (Hogeschool Rotterdam). Vier studenten zetten dan samen symbolisch de eerste schop in de grond. Daarmee ontstaat een unieke samenwerking tussen voortgezet en hoger onderwijs en wordt het onderwijsaanbod op Zuid verder verrijkt. De nieuwbouw wordt met de start van het schooljaar in 2026 in gebruik genomen.

 

In het nieuwe complex komen alle opleidingen van het instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie (CMI) en het kenniscentrum Creating010 van Hogeschool Rotterdam. Zo’n 3.000 studenten gaan van dit gebouw gebruik maken. Daarnaast vestigt SNZ-school Stedelijk Lyceum Rotterdam van BOOR zich in dit gebouw met havo- en vwo-onderwijs en een afdeling Internationale Schakelklas, voor zo’n 800 leerlingen.

De wisselwerking tussen voortgezet en hoger onderwijs in één gebouw is uniek in Nederland en een verrijking voor de leerlingen en studenten. Middelbare scholieren maken al vroeg in hun schoolloopbaan kennis met het hoger onderwijs. Voor de hogeschool is het een voordeel dat toekomstige studenten al jong bekend raken met het hoger onderwijs.

 

Veelzijdiger onderwijs op Zuid

Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenement): “Goed dat BOOR en de Hogeschool Rotterdam op deze manier samen stappen zetten om het onderwijs op Zuid nog veelzijdiger te maken. We werken er hard aan om leerlingen makkelijker te laten doorstromen naar vervolgopleidingen en het liefst in de buurt van waar zij wonen. Bovendien kunnen middelbare scholieren dankzij deze samenwerking straks vast kennismaken met mogelijke vervolgopleidingen en kunnen de scholen leerlingen in gezamenlijkheid voorbereiden op het vervolgonderwijs”

 

Meer aanwas vraagt om meer aanbod

In Rotterdam-Zuid worden de komende jaren duizenden nieuwe woningen gebouwd. Dat betekent nieuwe aanwas van veel leerlingen en studenten, waardoor voldoende, diverse en goede onderwijsvoorzieningen van groot belang zijn.

Schoolbesturen BOOR, LMC-VO, CVO werken daarom samen met de gemeente en het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) aan een herontwerp van het voortgezet onderwijs op Zuid. Het doel: een aantrekkelijk en gevarieerd aanbod voortgezet onderwijs op Zuid met voldoende keuzemogelijkheden. Dat onderwijs zou zich moeten concentreren op drie plekken op Zuid, waaronder op de Kop van Zuid/Katendrecht. Ook meer ruimte voor hoger onderwijs op Zuid past bij de ambitie van de gemeente Rotterdam en onderwijspartners.

 

Stichting BOOR

Renata Voss, voorzitter college van bestuur van BOOR: “We hebben lang uitgekeken naar dit moment, de start van de bouw van dit unieke complex. Een vernieuwend concept dat perfect past bij Rotterdam-Zuid: een stadsdeel dat al enige jaren voorop gaat in stedelijke vernieuwing. Wonen, werken en vrijetijdsbesteding, alles is hier onderhevig aan een transformatie. Zo ook het onderwijs. En daar was duidelijk behoefte aan. Nog te veel kinderen van Zuid zoeken op dit moment aan de overkant van de Nieuwe Maas een middelbare school. Wij willen ze de kans bieden om hun toekomstambities op Zuid waar te maken. Het Stedelijk Lyceum Rotterdam, dat straks op deze plek verrijst, gaat daarin voorzien. Het beste wat het Rotterdams openbaar onderwijs te bieden heeft, krijgt hier vorm.”

 

Hogeschool Rotterdam

Wijnand van den Brink, lid van het College van Bestuur van de Hogeschool Rotterdam: “Met de bouw van de Onderwijslocatie Laan op Zuid zetten we samen een unieke stap voor de toekomst van het Rotterdamse onderwijs. Hier studeren straks ruim 3.000 studenten van zes verschillende opleidingen van Hogeschool Rotterdam onder één dak met middelbare scholieren. Dat gaat een unieke wisselwerking teweegbrengen. Zowel met de open uitstraling van het duurzame gebouw als met de activiteiten die we hier ontwikkelen maken we directe verbinding met de omgeving. Deze samenwerking illustreert bovendien onze maatschappelijke rol als Hogeschool Rotterdam in de stad en regio. We brengen onderwijsdisciplines samen en we dichten de onderwijskloof door de toegang tot goed onderwijs in Rotterdam Zuid te verbeteren.

 

Ontwerp

De nieuwe onderwijslocatie is ontworpen door CePeZed en wordt gebouwd door Heerkens van Bavel Bouw. Peter Kamermans, directeur Heerkens van Bavel Bouw: “De nieuwbouw voor de studenten van de Hogeschool Rotterdam en de leerlingen van Stedelijk Lyceum Rotterdam past perfect bij ons specialisme van bouwen voor onderwijs en wetenschap. Wij zijn dan ook enorm trots op deze uitdagende opdracht die nu dan officieel van start gaat.”

 

Note voor de redactie, niet voor publicatie:

Pers is welkom bij de start van de bouw op 4 juni om 15.30 uur op het Spoorweghavenplein. De officiële start wordt gegeven door: Said Kasmi (wethouder Onderwijs van de gemeente Rotterdam), Renata Voss (voorzitter College van Bestuur van Stichting BOOR / Stedelijk Lyceum Rotterdam) en Wijnand van de Brink (lid College van Bestuur van de Hogeschool Rotterdam). Zij worden geassisteerd door twee studenten van Hogeschool Rotterdam, instituut CMI, en twee leerlingen van SNZ, Stichting BOOR.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Paul Tissingh, bestuursvoorlichter wethouder Kasmi, 06 220 47 525 of pj.tissingh@rotterdam.nl.

Diana van Stijn, woordvoerder Hogeschool Rotterdam, 06 346144 33 of d.j.van.stijn.@hr.nl

Melissa Goossens, woordvoerder Stedelijk Lyceum Rotterdam / SNZ, 06 833 389 67

 

Beeldmateriaal: https://we.tl/t-2ozLa2y7D2