Start bouw eerste woningen in Alexanderknoop
Project Grote Beer: 193 betaalbare huurwoningen
De komst van de woontoren “Grote Beer” in de Alexanderknoop zorgt voor de eerste woningen in het gebied. Vandaag start de bouw van 193 betaalbare huurwoningen voor mensen met een middeninkomen. De ontwikkeling van de woningen draagt bij aan een levendig stadshart van Prins Alexander, waar in de toekomst niet alleen maar gewerkt en gewinkeld wordt, maar mensen ook met plezier wonen. De Alexanderknoop, het gebied rond OV-knooppunt Rotterdam Alexander, bestaat nu alleen nog uit kantoren en winkels.
Het appartementencomplex Grote Beer komt op een braakliggend terrein te liggen op de hoek van de Grote Beer en de Hoofdweg in Prins Alexander, nabij winkelcentrum Alexandrium. 85 Procent van de woningen zit in het middenhuur segment. ‘Als stad hebben we grote ambities met de Alexanderknoop. Het wordt hier de komende jaren groener, levendiger én er komen woningen. Grote Beer bestaat voor een groot deel uit woningen in het middensegment. Dat betekent dat onze leraren, politieagenten en verpleegkundigen hier kunnen komen wonen. Dit zijn groepen die de laatste jaren vooral de stad uit trokken, maar we willen hen graag behouden’, aldus wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).
In de toren komen twee-, drie- en vierkamerappartementen, variërend van 57 tot 83 m2, die bijna energieneutraal zijn en volledig gasloos. Het gebouw telt 21 woonlagen, krijgt verschillende daktuinen voor bewoners en wordt 68 meter hoog. Op de begane grond komt ruimte voor winkels en andere commerciële functies.
Bouwtijd van twintig maanden
Dura Vermeer ontwikkelt en bouwt de woningen en woningbelegger Vesteda gaat de woningen verhuren. De bouwtijd neemt als het meezit twintig maanden in beslag. De woningen worden naar verwachting eind 2023 opgeleverd. Dat het woongebouw zo snel gebouwd kan worden, komt onder andere door de ‘prefab-all-the-way’ bouwtechniek die wordt toegepast: gevels, constructiewanden, vloeren, badkamers en toiletruimten worden prefab aangeleverd en gemonteerd. Klunder Architecten tekende voor de architectuur van het gebouw.
Aan de basis van het bouwplan ligt een zogenaamd unsolicited proposal: Dura Vermeer legde zelf het voorstel voor dit woningbouwplan voor aan de gemeente. Het college van B&W en de gemeenteraad hebben het bouwinitiatief omarmd, omdat het project bijdraagt aan de Rotterdamse bouwambitie en de goede groei van de stad. Daar kwam bij dat Dura Vermeer een spoedige start van de bouw in het vooruitzicht stelde en Vesteda zich in een vroeg stadium als verhuurder van de woningen meldde.
In een jaar tijd van eerste idee tot definitief plan
De gemeente Rotterdam, Vesteda en Dura Vermeer hebben nauw samengewerkt om het bouwplan in ongeveer een jaar tijd van het eerste idee tot aan een definitief plan te brengen. Ook in de realisatie wordt goed samengewerkt; na de eerste paal op 16 december worden in opdracht van de gemeente de laatste kabels en leidingen verlegd. Ondertussen laat Dura Vermeer de prefab gebouwdelen in de fabriek klaarmaken. Naar verwachting is in het tweede kwartaal van 2022 de bouw op de locatie in zijn volle omvang zichtbaar.
Hét centrum van Rotterdam-Oost
De Alexanderknoop moet van een vrij anoniem en monotoon gebied veranderen in een bruisend centrum. ‘Het is nu al het tweede winkelgebied van de stad, met volop openbaar vervoer in de buurt. We willen het gebied ontwikkelen tot hét centrum van Rotterdam-Oost’, aldus wethouder Kurvers.