Direct naar de content

Start aanleg van groen dak met waterberging op de Doelen

Grootste multifunctionele dak op gemeentelijk rijksmonument

Op het dak van concert- en congresgebouw de Doelen wordt het platte dak van 2.581m² bedekt met een grote variatie aan groen. Dat is net zo groot als 10 tennisbanen. De waterberging op het dak heeft een capaciteit van 2000 badkuipen (300m³). Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart van de stad een multifunctioneel dak van deze omvang krijgt. Vandaag is het startsein gegeven voor de aanleg van dit dak.

Met het neerleggen van de eerste kratten voor wateropvang op het dak zet de gemeente samen met de Doelen, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en 7 Square Endeavour, de eerste stap in de aanleg van dit dak. Dit is ook een nieuwe stap naar een Rotterdams dakenlandschap. Rotterdam heeft ruim 18 km2 aan platte daken, vaak ongebruikt. “Het is fantastisch dat we het grote dak van de Doelen beter gaan benutten. Het wordt een groene oase in het centrum. Het dak vangt regenwater op bij hevige buien en draagt bij aan verkoeling als heet is. Daar profiteert iedereen van’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Wateropvang, groen en biodiversiteit

Onder de beplanting wordt een systeem met kratten aangebracht, waarin regenwater wordt opgeslagen. Het water wordt afgevoerd tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt om de beplanting op het dak van water te voorzien. Zo past de stad zich aan het veranderende klimaat aan en zorgen we voor duurzaam waterbeheer. Ook de hemelwatertoevoer van de Grote Zaal is aangepast, zodat ook het regenwater van dat dak (2.524 m2) opgevangen wordt.

Bijzonder is de grote variatie aan planten. Op het dak komen verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan.  Het groen draagt zo bij aan meer biodiversiteit in de stad.

Aan Schouwburgpleinzijde komt op het dak een houten vlonder van 480 m², die bestemd is voor educatieve, sociale en culturele activiteiten. Als het dak klaar is, is het nog niet algemeen toegankelijk voor publiek, maar worden er wel rondleidingen gegeven. Mogelijkheden om het dak in de toekomst wel voor het publiek toegankelijk te maken worden verder verkend.

Het ontwerp voor het dak is van Kraaijvanger Architecten. Het beplantingsplan is gemaakt door Deltavormgroep in samenwerking met Cruydt Hoeck. Hoveniersbedrijf Van der Tol is geselecteerd voor de aanleg van het dak. De aanleg van het dak is naar verwachting eind februari 2022 gereed.

Duurzaam dakenlandschap

Het duurzame dak op de Doelen is één van de projecten van Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Eerder is een natuurdak op woongebouw de Peperklip op Rotterdam Zuid aangelegd en zijn drie groenblauwe daken op de Robert Fruinstraat in Rotterdam West tot stand gekomen.

Het dak op de Doelen draagt bij aan de ambities van het college op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie, het realiseren van 20 hectare extra groen en herstel van biodiversiteit in de stad.

De gemeente Rotterdam is eigenaar van dit rijksmonument. De aanleg van het dak wordt gerealiseerd in samenwerking met concert- en congresgebouw de Doelenhet hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, 7 Square Endeavour, het Rotterdams WeerWoord en Rotterdam gaat voor groen.

Afbeeldingen

  • Groen biodivers dak Doele. artist impression: Plotvis
  • Groen biodivers dak Doelen. artist impression: Plotvis
  • Foto: Jan van der Ploeg Op de foto van links naar rechts: Bert Determann – namens 7 Square Endaevour, Youri Schenau – namens 7 Square Endaevour Paul van den Eijnden – Hoogheemraad van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Bas Kurvers – wethouder bouwen en wonen, gemeente Rotterdam Janneke Staarink – directeur concert- en congresgebouw de Doelen