Direct naar de content

Stadspenning de Rotterdammert voor Theo Kemperman

Hij ontving de gemeentelijke onderscheiding op maandag 13 november tijdens zijn afscheidsreceptie uit handen van wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen). De scheidend directeur van Bibliotheek Rotterdam kreeg de Rotterdammert vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de vernieuwing van de bibliotheek en de algemene kennis van Rotterdammers.

Kemperman (1956) was sinds 2015 de directeur-bestuurder van de Bibliotheek in Rotterdam. Onder zijn leiding werden de wensen en dromen rond de vernieuwing van de Centrale Bibliotheek omgezet in een concreet plan. Kemperman stemde zijn plannen in goede harmonie met de stad en Rotterdammers af. In juni 2023 werd het voorlopige ontwerp unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad.

Erasmus Collectie
Een ander punt op zijn agenda was het ontsluiten van de Erasmus Collectie voor een breed publiek. Hiervoor initieerde en ontwikkelde hij de Erasmus Experience. Een interactieve expo die jong en oud laat kennismaken met de ideeën van Erasmus en uitdaagt eigen ideeën en standpunten te onderzoeken.

Daarnaast maakte hij zich hard voor wereldwijde erkenning van het Rotterdams cultureel erfgoed. Dat resulteerde dit jaar in de toekenning van twee eervolle Unesco-statussen: voor de Erasmus Collectie en de Atlas van Stolk-collectie van Bibliotheek Rotterdam.

Vrijwilligerswerk
Naast zijn werk als directeur zette Kemperman zich ook in voor de Cultuurcampus, het Comité Erasmus en het Comité Herdenking 14 mei. Door al zijn werkzaamheden loopt als rode draad het stimuleren van kennisdeling, pluriform debat en het uitdragen van Erasmiaans gedachtegoed in woorden en daden.

Over stadspenning de Rotterdammert
Stadspenning de Rotterdammert is een bronzen penning. Op de voorkant staat het gemeentelijke wapen met ‘Sterker door Strijd’ en de naam van de onderscheiding. De achterkant toont de Rotterdamse skyline, de naam van de ontvanger, de uitreikingsdatum en daaronder ‘Als dank voor uw grote inzet voor de stad Rotterdam’.

Meer informatie over de zeven verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nel van der Kolk. Tel: 06 – 109 078 24 of  pc.vanderkolk@rotterdam.nl