Direct naar de content

Stadspenning de Rotterdammert voor Maria Molenaar

Zij ontving de gemeentelijke onderscheiding op maandag 7 maart 2022 uit handen van wethouder Bas Kurvers (Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving). Molenaar kreeg de Rotterdammert vanwege haar langdurige inzet en bijzondere verdiensten voor de volkshuisvesting in Rotterdam.

Mevrouw M.B.T. Molenaar (1958) was tien jaar lang voorzitter van de Raad van Bestuur van woningcorporatie Woonstad Rotterdam. Zij heeft in die periode veel bereikt op het gebied van prettig en betaalbaar wonen. 1 op de 6 Rotterdammers woont in een huis van Woonstad. Onder leiding van Molenaar kreeg de organisatie een financieel gezond beleid, waarbij een grote investeringscapaciteit ontstond. Dat zette zij in voor goede, mooie en betaalbare woningen, waarbij zij speciaal aandacht had voor minder bedeelde of kwetsbare Rotterdammers.

Hart voor duurzaam wonen
Daarnaast had Molenaar oog voor duurzaam wonen. Inmiddels is Woonstad koploper in de energietransitie. Zij initieerde het gasvrij maken van de woningen. Die kosten leidden bewust niet tot een huurverhoging. Hierdoor profiteerden huurders optimaal van het toegenomen wooncomfort en de lagere energielasten. Daarnaast bedacht Molenaar bijvoorbeeld de Energie Challenge. Hierbij daagde Woonstad bedrijven uit om innovatieve ideeën te bedenken voor het verduurzamen van bestaande woningen. De vijf beste ideeën worden uitgeprobeerd in woningen van Woonstad.

Projecten
Molenaar zocht ook altijd naar manieren om de woningcorporatie meer te laten betekenen voor de stad en haar inwoners. Zo was zij mede-initiatiefnemer van de Next Generation Woonwijk. In die pilot gaf Molenaar groen licht voor een vierjarig experiment met innovaties op het gebied van wonen, duurzaamheid en het langer zelfstandig thuis wonen van ouderen. Zij stond ook aan de wieg van het project ‘Nieuwe energie voor de bouw’. Daarin gaan Rotterdamse jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag in de bouw en techniek. Tegelijkertijd volgen zij een opleiding. Het project is zeer succesvol.

Over stadspenning de Rotterdammert
Stadspenning de Rotterdammert is een bronzen penning. Op de voorzijde staat het gemeentelijke wapen met ‘Sterker door Strijd’ en de naam van de onderscheiding. De achterzijde toont de Rotterdamse skyline, de naam van de ontvanger, de uitreikingsdatum en daaronder ‘Als dank voor uw grote inzet voor de stad Rotterdam’.

Meer informatie over de zeven verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.