Direct naar de content

Stadspenning de Rotterdammert voor Jan Kweekel

Hij ontving de gemeentelijke onderscheiding op vrijdag 17 maart tijdens zijn afscheidsreceptie uit handen van wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen). Het scheidend lid van het College van Bestuur van de STC Group kreeg de Rotterdammert vanwege zijn inzet voor de stad Rotterdam.

Kweekel (1959, Spijkenisse) was 40 jaar werkzaam in het onderwijsveld, waarvan de laatste 12 jaar als bestuurder bij de STC Group. Hij heeft zich in zijn carrière altijd gericht op kansengelijkheid voor Rotterdamse leerlingen, studenten en de samenleving als geheel. Kweekel is op 1 maart 2023 met vervroegd pensioen gegaan.

Loopbaan
Begin jaren 80 startte hij als gymdocent en decaan op de CSG Jacob van Liesveldt in Hellevoetsluis. In 2000 werd Kweekel rector van het Christelijk College Henegouwer. Na zijn aantreden volgde al snel een fusie tussen het Henegouwer College en het Melanchton College. Kweekel begeleidde dit ingewikkelde proces met vaste hand. Vervolgens was hij als algemeen rector van het Melanchthon verantwoordelijk voor het bedenken en implementeren van een nieuwe strategie voor de scholengemeenschap. In 2010 ging hij aan de slag bij de STC Group, een vakschool voor vmbo-mbo-hbo en Master op het gebied van scheepvaart, transport en logistiek.

Hart voor het onderwijs
Aanvullend op zijn professionele loopbaan heeft Kweekel zich ook altijd in zijn privétijd ingezet voor het onderwijs in Rotterdam. Zo was hij jarenlang voorzitter van de onderwijstafel Nationaal Programma Rotterdam Zuid en was hij actief voor Stichting De Verre Bergen. Daar bedacht hij bijvoorbeeld het programma Mentoren op Zuid, waarbij hbo- en mbo-studenten als mentor werken op scholen op Rotterdam Zuid. Ook is hij nog actief als voorzitter van Stichting Burgerweeshuis Rotterdam en is hij bestuurslid van Stichting EPOS Rotterdam.

Over stadspenning de Rotterdammert
Stadspenning de Rotterdammert is een bronzen penning. Op de voorkant staat het gemeentelijke wapen met ‘Sterker door Strijd’ en de naam van de onderscheiding. De achterkant toont de Rotterdamse skyline, de naam van de ontvanger, de uitreikingsdatum en daaronder ‘Als dank voor uw grote inzet voor de stad Rotterdam’.

Meer informatie over de zeven verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nel van der Kolk. Tel: 06 109 078 24 of  pc.vanderkolk@rotterdam.nl