Direct naar de content

Stadspenning de Rotterdammert voor George Wiegel

Hij ontving de gemeentelijke onderscheiding op vrijdag 14 juni voorafgaand aan een concert in de Grote Zaal van De Doelen uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb. De scheidend directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest kreeg de stadspenning vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de Rotterdamse symfonische muziekcultuur.

De heer G. F. Wiegel (1956) was als algemeen en artistiek directeur medeverantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van het orkest. Ook werkte hij bevlogen aan de profilering van het orkest in binnen- en buitenland. Hij is per 14 juni met pensioen en heeft al zijn taken neergelegd.

Educatie
In Wiegel had de symfonische muziekcultuur een gepassioneerde ambassadeur. Hij zette zich in voor het in standhouden en uitbreiden van symfonische muziek. Dat deed hij onder meer door veel aandacht te geven aan educatie en talentontwikkeling. Zo initieerde hij een samenwerking met het Rotterdams Jeugd Symfonie orkest en richtte hij met Codarts het Rotterdam Young Philharmonic op.

Stevig fundament
Sinds 2018 was Wiegel ook voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Orkesten. Onder zijn leiding werd de visie ‘Orkesten in beweging’ opgesteld. Deze visie biedt Nederlandse symfonieorkesten een leidraad voor hun strategische beleid in de komende jaren. Ook hier laat Wiegel een duurzame fundering achter, waarop de organisatie kan voortbouwen.

In het verleden was Wiegel onder meer trombonist bij het Nederlands Blazers Ensemble, docent en directeur van het Rotterdams Conservatorium, lid van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en voorzitter van de Rotterdamse Cultuur Basis.

Over stadspenning de Rotterdammert
Stadspenning de Rotterdammert is een bronzen penning. Op de voorkant staat het gemeentelijke wapen met ‘Sterker door Strijd’ en de naam van de onderscheiding. De achterkant toont de Rotterdamse skyline, de naam van de ontvanger, de uitreikingsdatum en daaronder ‘Als dank voor uw grote inzet voor de stad Rotterdam’.

Meer informatie over de zeven verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Prins, tel: 06 – 434 881 27 of c.prins@rotterdam.nl.