Direct naar de content

Stadspenning de Rotterdammert voor Ernst Kuipers

Hij ontving de gemeentelijke onderscheiding op maandag 30 mei op zijn afscheidsbijeenkomst van het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC) uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb. De voormalig voorzitter Raad van Bestuur kreeg de Rotterdammert vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de zorgsector in Rotterdam en omgeving.

Prof. dr. E. J. Kuipers (1959) werkte 21 jaar bij het Erasmus MC. Eerst als hoogleraar en afdelingshoofd Maag-Darm-Leverziekten, daarna als voorzitter van de Raad van Bestuur. In die tijd heeft hij een grote invloed gehad op het Erasmus MC en de zorgsector in het algemeen. Burgemeester Aboutaleb zei tijdens de uitreiking onder meer: ‘Het Erasmus MC en Rotterdam hebben veel aan je te danken. Onder jouw leiding is het idee van een campus in het hart van de stad tot bloei gekomen. Met oog voor mens, groen en duurzaam bouwen. Een prachtige ontwikkeling, wat het ziekenhuis nog meer onderdeel maakt van de binnenstad.’

Wapenfeiten
Kuipers heeft gezorgd voor een volledig nieuw informatiesysteem en elektronisch patiëntendossier binnen het Erasmus MC. Hierdoor werd het Erasmus MC opgenomen in de top 100 World’s best smart hospitals. Ook nam Kuipers tijdens de COVID-pandemie het voortouw voor een landelijk dashboard dat inzicht gaf in capaciteit, bezetting van IC-bedden en wachttijden. Verder initieerde hij diverse samenwerkingen en fusies tussen zorginstellingen. Zo was hij de architect van de Convergentie, een samenwerkingsverband tussen het Erasmus MC, de Erasmus Universiteit en TU Delft. Met de introductie van een gezamenlijke strategie voor onderzoek en onderwijs groeien techniek en zorg nog verder naar elkaar toe.

Inspirerend
Kuipers was als bestuurder oprecht geïnteresseerd in de studenten en medewerkers van het EMC. Hij zette zich in voor diversiteit & inclusie, duurzaamheid en (wetenschappelijke) integriteit. Die interesse integreerde hij in zijn manier van leidinggeven. Door verbinding te zoeken, een sterk teamgevoel te creëren en te handelen vanuit visie en strategisch inzicht.

Over stadspenning de Rotterdammert
Stadspenning de Rotterdammert is een bronzen penning. Op de voorzijde staat het gemeentelijke wapen met ‘Sterker door Strijd’ en de naam van de onderscheiding. De achterzijde toont de Rotterdamse skyline, de naam van de ontvanger, de uitreikingsdatum en daaronder ‘Als dank voor uw grote inzet voor de stad Rotterdam’.

Meer informatie over de zeven verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.