Direct naar de content

Stadspenning de Rotterdammert voor Annemieke Fontein

Zij ontving de gemeentelijke onderscheiding op donderdag 14 december ter gelegenheid van haar pensionering uit handen van concerndirecteur Hermineke van Bockxmeer. Het scheidend hoofd Landschapsarchitectuur kreeg de Rotterdammert vanwege haar grote bijdrage aan de vergroening van Rotterdam.

Fontein (1957) heeft met haar visionaire en onafhankelijke blik de openbare ruimte van Rotterdam aantrekkelijker, gezonder en groener gemaakt. Onder haar leiding is de stad beter voorbereid op veranderingen in het klimaat. Ook groeide de biodiversiteit. Zij had bij alle plannen aandacht voor eenduidigheid en rust in de openbare ruimte (Rotterdamse Stijl) en oog voor de eigenheid van de plek.

Prettige leefomgeving
Haar visie is vertaald naar landschappelijke opgaven en aansprekende ontwerpen. Hierdoor kreeg Rotterdam meer boomrijke straten en groene pleinen waar inwoners kunnen ontspannen of samen komen voor sport en spel. Daarnaast stond Fontein aan de basis van avontuurlijke parken en recreatiegebieden aan de Rotterdamse rivieren.

Naast haar dagelijkse werk zette Fontein zich ook regelmatig in als jurylid voor de beoordeling van landschapsontwerpen, spreker op (inter)nationale congressen en werkte zij mee aan interviews, publicaties en inkomende (werk)bezoeken.

Stichting NHBOS
Ook is zij sinds 2007 betrokken bij het bestuur van stichting NHBOS, een organisatie ter bevordering van de Tuin- en Landschapsarchitectuur. Fontein is bestuursvoorzitter en ondersteunt, adviseert en faciliteert het netwerk.

Over stadspenning de Rotterdammert
Stadspenning de Rotterdammert is een bronzen penning. Op de voorzijde staat het gemeentelijke wapen met ‘Sterker door Strijd’ en de naam van de onderscheiding. De achterzijde toont de Rotterdamse skyline, de naam van de ontvanger, de uitreikingsdatum en daaronder ‘Als dank voor uw grote inzet voor de stad Rotterdam’.

Meer informatie over de zeven verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Prins, tel: 06 434 881 27 of ccmj.prins@rotterdam.nl.