Direct naar de content

Stadspenning de Rotterdammert voor André van Duin

Hij ontving de gemeentelijke onderscheiding op dinsdag 25 juni tijdens een concert ter ere van zijn 60-jarig artiestenjubileum in het Nieuwe Luxor Theater uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb. De komiek, zanger en presentator kreeg de stadspenning vanwege zijn grote bijdrage als artiest en ambassadeur van Rotterdam.

Van Duin (1947) werd in Delfshaven te Rotterdam geboren. Daar gaf hij ook zijn eerste optreden in toenmalig Buurthuis Piet Hein. Vervolgens groeide hij uit tot de grootste komiek van ons land. Ook is Van Duin succesvol als acteur, zanger en presentator.

Burgemeester Aboutaleb: ‘Jij kan altijd de juiste woorden vinden. In je toespraak op de Dam, in songteksten en televisieprogramma’s. Daarmee inspireer, ontwapen en ontroer je ons. En als je die lange oeuvrelijst bekijkt, zie je ook meteen hoe ontzettend veelzijdig je bent.’

Ambassadeur

Gedurende zijn hele carrière heeft Van Duin de veerkracht en humor van Rotterdam uitgedragen. Zo opende hij zijn toespraak op de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking 2021 met een persoonlijke herinnering over zijn geboortehuis in Rotterdam. In het programma ‘Bij van Duin op de Achterbank’ toont hij de stad in huidige glorie en in ‘Denkend aan Holland’ keer hij terug naar zijn geboortehuis.

Hervormde Burgerweeshuis

In dit gebouw werd in naoorlogs Delfhaven het Buurthuis Piet Hein ingericht. Hier zette Van Duin zijn eerste stappen op het podium. In 2017 werd het Rijksmonument heropend na een grondige renovatie. Van Duin verzorgde samen met burgemeester Aboutaleb de officiële opening.
Ook werkte Van Duin belangeloos samen met Politie Rotterdam voor een campagne tegen babbeltrucs. Hij fungeerde als boegbeeld in diverse uitingen van deze campagne.

Over stadspenning de Rotterdammert

Stadspenning de Rotterdammert is een bronzen penning. Op de voorkant staat het gemeentelijke wapen met ‘Sterker door Strijd’ en de naam van de onderscheiding. De achterkant toont de Rotterdamse skyline, de naam van de ontvanger, de uitreikingsdatum en daaronder ‘Als dank voor uw grote inzet voor de stad Rotterdam’.

Meer informatie over de zeven verschillende Rotterdamse onderscheidingen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Prins, tel: 06 – 434 881 27 of c.prins@rotterdam.nl.