Direct naar de content

Stadspenning de Rotterdammert voor Albert Ringer

Hij ontving de gemeentelijke onderscheiding op zaterdag 21 mei in de synagoge aan de Mozartlaan uit handen van burgemeester Aboutaleb. Rabbijn A. Ringer kreeg de Rotterdammert vanwege zijn bijzondere verdiensten voor Rotterdam.

Ringer (11-05-1952, Den Haag) is onlangs met pensioen gegaan. Hij was ruim 13 jaar rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam. In die tijd had hij een positieve invloed op zijn eigen gemeenschap en op mensen uit andere religieuze groeperingen. Zo zette hij zich onder meer in om de relatie met de moslim- en christelijke gemeenschappen te verbeteren. Hij was ook één van de sprekers tijdens de manifestatie ‘Eenheid overwint terrorisme’ op het Vredesplein in 2015 na de aanslagen in Parijs.

Benaderbaar
Ringer was een zeer benaderbare rabbijn. Zo stuurde hij bijvoorbeeld voorafgaand aan de synagogedienst een bericht rond met zijn gedachten over een specifiek deel van de Thora. Dat delen van zijn persoonlijke inzichten en bespiegelingen werd zeer gewaardeerd. Daarnaast heeft hij veel mensen geholpen met het vinden van een antwoord op uiteenlopende, soms persoonlijke, vraagstukken.

Tijdens de beperkende coronamaatregelen speelde Ringer een essentiële rol in de onlinediensten van de synagoge. Niet alleen inhoudelijk; met zijn technische achtergrond draaide hij ook zijn hand niet om voor ICT-klusjes.

Vrijwillige inzet
Ringer is ook actief bij maatschappelijke organisaties. Zo kunnen via Stichting Veelkleurige Religies Rotterdam leerlingen en studenten kennismaken met verschillende levensbeschouwingen. Hij nodigt hen uit in de synagoge, gaat met hen in gesprek en daagt ze uit om zelf een mening te vormen. Verder is hij onder meer actief als leidsman en lid van het Jom ha Sjoa-Beraad, voorzitter van het Platform Levensbeschouwing, Religie en Milieu en de mede-initiator van de Stichting Tuschinski Rotterdam.

Over stadspenning de Rotterdammert
Stadspenning de Rotterdammert is een bronzen penning. Op de voorzijde staat het gemeentelijke wapen met ‘Sterker door Strijd’ en de naam van de onderscheiding. De achterzijde toont de Rotterdamse skyline, de naam van de ontvanger, de uitreikingsdatum en daaronder ‘Als dank voor uw grote inzet voor de stad Rotterdam’.

Meer informatie over de zeven verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.