Direct naar de content

SpotRotterdam geeft Rotterdammers ruimte

Druktemeter van gemeente Rotterdam gaat testfase in

In samenwerking met:

De gemeente Rotterdam heeft de testversie van druktemeter SpotRotterdam gereed waarmee bewoners en bezoekers live kunnen zien hoe rustig of druk het is op openbare plekken in en rond de stad. Met SpotRotterdam kunnen mensen ondanks de huidige afstandsmaatregelen op een veilige manier winkelen, een terrasje pakken of boodschappen doen. SpotRotterdam is daarmee een belangrijk hulpmiddel om het gewone leven en de Rotterdamse economie draaiende te houden.

Rotterdam is bovendien de eerste gemeente in Nederland die een druktemeter lanceert op basis van objectieve real-time data. SpotRotterdam bevindt zich nu in een uitgebreide testfase. De komende maanden werkt de gemeente samen met de eerste gebruikers aan verbeteringen en uitbreidingen van functionaliteiten. In het najaar van 2020 kunnen Rotterdammers en bezoekers van de stad naast de webapp ook de SpotRotterdam-app gebruiken die via de app stores te downloaden zal zijn. SpotRotterdam is onderdeel van het programma Rotterdam. Sterker door, dat gericht is op het economisch en maatschappelijk herstel van de stad.

Hoe werkt SpotRotterdam?
SpotRotterdam brengt de drukte in en rond de stad in kaart en helpt bewoners en bezoekers om op verantwoorde wijze op pad gaan voor hun boodschappen, om te shoppen, een terrasje te pakken of te picknicken in het park. SpotRotterdam laat de gebruiker in één oogopslag zien hoe druk of rustig het op openbare plekken in de stad is, zodat keuzes daarop afgestemd kunnen worden. Wil je naar een plek waar het druk is? Dan laat SpotRotterdam zien op welke tijd het naar verwachting rustiger is op die locatie of geeft alternatieve bestemmingen aan. Deze informatie ververst iedere vijftien minuten.

Hulpmiddel voor bewoners, bezoekers en ondernemers
Wethouder Barbara Kathmann (Economie, Wijken en Kleine Kernen) is er trots op om als eerste gemeente in Nederland een digitaal hulpmiddel op basis van real-time data te introduceren, die inwoners en bezoekers nu en in de toekomst op hun gemak door de stad laat navigeren. ”In Rotterdam zetten we alles op alles om ondanks de noodzakelijke coronamaatregelen volop door te kunnen draaien. Zoiets kan alleen met slimme innovaties als SpotRotterdam. Hiermee helpen we bewoners en bezoekers op een veilige manier te genieten van alles wat de stad te bieden heeft en helpen we tegelijkertijd de Rotterdamse ondernemer zijn zaak draaiende te houden. Dat is nu meer dan ooit keihard nodig.”

SpotRotterdam is niet alleen relevant tijdens corona, maar ook daarna. De app kan ook ver na Covid-19 inzicht geven in de drukte op specifieke plekken tijdens bijvoorbeeld festivals en evenementen, of toeristen helpen hun uitjes in de stad zo makkelijk mogelijk te plannen.

Bescherming van privacy
Rotterdam wil in 2025 een digitale voorbeeldstad zijn door vaker gebruik te maken van slimme online innovaties, en dat betekent onder andere dat de privacy van Rotterdammers goed gewaarborgd moet zijn. Daarom is SpotRotterdam zo gebouwd dat er geen persoonsgegevens worden opgeslagen van de gebruikers. De getoonde data in de app wordt aangeleverd door het bedrijf Resono, die anonieme locatiegegevens deelt met de gemeente Rotterdam. Deze data zijn op geen enkele mogelijkheid te herleiden tot specifieke personen.

Meer informatie
Meer informatie nodig of SpotRotterdam uitproberen? Ga naar www.spotrotterdam.nl of bekijk de korte animatie. Zie ook www.rotterdam.nl.

Afbeeldingen

  • SpotRotterdam. Beeld: gemeente Rotterdam