Direct naar de content

Spionnenkaart Rotterdam inzet verkiezingsstrijd archiefstuk van het jaar

Het Stadsarchief Rotterdam heeft een prachtige spionnenkaart uit de Eerste Wereldoorlog (nu 100 jaar geleden) in beheer en dingt met deze kaart mee naar de verkiezing ‘stuk van het jaar’ in oktober. De zogenaamde ‘spionnenkaart’ is echt een uniek stuk, want veel spionagearchieven zijn vernietigd of nog steeds gesloten. Op de kaart is duidelijk te zien dat Rotterdam het spionagecentrum bij uitstek is met vertakkingen tot en met Maastricht. Spionage, zo lijkt het wel, volgde de loop van de grote rivieren.

Nederland neutraal
Een gunstige ligging, een havenstad vol inwoners van verschillende nationaliteiten, een druk scheepvaart- en reizigersverkeer en de neutraliteit van Nederland droegen al voor de Eerste Wereldoorlog bij aan de ontwikkeling van Rotterdam als internationaal spionagenest.

Opschonen politiearchief
Kort voor de Duitse inval in mei 1940 ontdeed hoofdcommissaris Louis Einthoven het Rotterdamse politiearchief van gevoelige (contra)spionagestukken uit de Eerste Wereldoorlog. De door de Duitse inlichtingendienst opgemaakte – en later onderschepte – spionagekaart ontsnapte aan zijn aandacht of hij vond het stuk gewoon te mooi om weg te gooien. Engelse, Russische, Belgische en Franse kantoren en contactpersonen staan op deze netwerkkaart vermeld. Centraal in Rotterdam staat, aldus de Duitsers, de Engelsman Richard B. Tinsley van de Britse geheime dienst, bijgenaamd T. De Duitsers zaten zelf natuurlijk ook in de getoonde locaties. Zijn Duitse tegenspeler was Hilmar Dierks.

Vorig jaar eerste prijs
Het Stadsarchief Rotterdam doet voor de tweede keer mee aan de landelijke verkiezing. Vorig jaar won het archief de eerste prijs met het Feyenoord kaartje uit 1970 van de Europacupfinale tegen Celtic. Dit jaar won de spionnenkaart de Rotterdamse voorverkiezing. Ruim 48 instellingen doen mee aan de landelijke verkiezing. Het thema is vriend & vijand. Natuurlijk gaat Rotterdam ook dit jaar weer voor de eerste plaats.

Stemmen op de spionnenkaart kan de hele maand via www.stukvanhetjaar.nl


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over de Stuk van het jaar verkiezing kunt u contact opnemen met Mariska Nijkerk 06-23 24 94 19 of 010-267 55 12. www.stadsarchief.rotterdam.nl/

Zie hier ook het promotiefilmpje met de oproep te stemmen op de spionnenkaart: http://www.persberichtenrotterdam.nl/uploads/promo_spykaart.wmv