Direct naar de content

Speed-pedelec mag op het fietspad in Rotterdam

Snelle en langzame fietsers naast elkaar op fietspad

Bestuurders van speed-pedelecs mogen per 1 april met een ontheffing ook gebruik maken van het fietspad. Rotterdam zet als eerste gemeente de stap om via een ontheffing deze snelle e-fiets toe te laten op de fietsersstrook, onder de voorwaarde dat hij/zij met een maximale snelheid van 30 km/h rijdt. De beslissing waar te fietsen ligt bij de gebruiker van de speed-pedelec zelf, óf op de rijbaan óf op het fietspad.

Is het een fiets of een bromfiets?
De speed-pedelec is een snelle elektrische fiets die bij snelheden tot 45 km/h elektrisch wordt ondersteund. Bestuurders kunnen er daardoor er veel sneller mee fietsen dan met gewone elektrische fietsen. Speed-pedelecs hebben een geel kenteken en zijn daarmee een ‘bromfiets’, inclusief de verplichting om een helm te dragen. Dat betekent dat op veel plaatsen in de stad de speed-pedelecs niet op het fietspad mogen rijden, maar naar de rijbaan worden verwezen.

De wens om op het fietspad te mogen, komt van de gebruikers zelf, zegt wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal: “Veel bestuurders van speed-pedelecs voelen zich onveilig als ze in het stadsverkeer tussen auto’s en vrachtwagens moeten fietsen. De fietsen kunnen wel 45 km/h rijden, maar het is lastig om continu die hoge snelheid vast te houden. Hierdoor vormen ze, vergeleken met auto’s en motoren, een kwetsbare doelgroep op de rijbaan. Door ze in de stad met een maximale snelheid van 30 km/h toe te laten op het fietspad, kunnen de fietsers zelf beslissen waar zij zich veilig voelen. Met deze snelheid blijft het fietspad ook veilig voor de andere gebruikers.”

Elektrische fiets voor lange afstanden
Nieuwe (elektrische) vormen van vervoer worden in Rotterdam gezien als kans om de stad te laten groeien én bereikbaar te maken en behouden. De speed-pedelec wordt gezien als een gezond alternatief voor de auto (binnen de regio). Met deze snelle e-bike fiets je sneller – maar met actieve inspanning – van A naar B, zowel voor werk als privé.
Sebastian Sørensen heeft sinds negen maanden een speed-pedelec en fietst ermee dagelijks naar zijn werk. Het was een bewuste keuze om te kiezen voor een snelle fiets. Toch speelde bij Sørensen de gedachte om de speed-pedelec de deur uit te doen. “Op de rijbaan voel ik mij erg onveilig tussen al het andere verkeer. Automobilisten claxonneren of roepen mij na op de rijbaan, vooral wanneer ik wegfiets bij een stoplicht. Dit gaat niet zo snel als bij een auto. De keuze om vanaf 1 april met een ontheffing op de fietsstrook te fietsen, is voor mij dan ook snel gemaakt. Dit biedt voor mij eindelijk een oplossing om veilig met de speed-pedelec door Rotterdam te fietsen.”

Aanvragen van een ontheffing: hoe werkt het?
Voor meer informatie over het aanvragen van een ontheffing op het fietspad, ga naar https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/speed-pedelec. Vanaf 1 april kunt u een ontheffing aanvragen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Breimer,  bestuursvoorlichter wethouder Bokhove, 06-41316567 of t.breimer@rotterdam.nl