Direct naar de content

Sneller nieuwe huizen bouwen in Rotterdam

De gemeente Rotterdam maakt concrete afspraken met projectontwikkelaars en corporaties om de bouw van huizen te versnellen.

Zo worden bouwplannen vooraf nauwkeurig onderzocht om zo snel en efficiënt mogelijk alle gemeentelijke procedures te doorlopen. Zodra plannen rond zijn, komen er geen wijzigingen meer die tot vertraging kunnen leiden. Ook komen ontwikkelaars en bouwers met een goed plan sneller in aanmerking om te ontwikkelen als hiervoor gemeentegrond nodig is. De gemeente wil hiervoor het gronduitgiftebeleid aanpassen.

De leden van het Platform Ontwikkeling Rotterdam (POR) ondertekenden in de up:town de afspraken samen met Wethouder Kurvers van bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving. Kurvers is blij met de inzet van de marktpartijen: "Deze afspraken zijn een typisch Rotterdamse prestatie. Samen met de markt brengen we snelheid in de bouw, met behoud van kwaliteit van de huizen en woonwijken. Daarvoor bedenken we geen nieuwe regels, maar maken we heldere afspraken waar alle partijen van profiteren. De gemeente kan meer bouwplannen tot ontwikkeling brengen, de bouwers hebben duidelijkheid over hun plannen, omwonenden krijgen duidelijke informatie en Rotterdammers kunnen sneller in het nieuwe huis wonen." Wethouder Kurvers roept alle partijen buiten het POR, groot en klein, op om mee te doen met dit bouwakkoord.

Plancapaciteit
De komende vier jaar start dit college met de bouw van 18.000 huizen. Niet alle bouwplannen gaan uiteindelijk door of kunnen even snel uitgevoerd worden, daarom worden plannen gemaakt voor 25.000 huizen. De gemeente zoekt extra personeel om al die bouw- en bestemmingsplannen te maken en later ook de vergunningsaanvragen af te handelen. De ontwikkelaars hebben op deze manier meer zekerheid voor hun personeel en kunnen daar ook in investeren.

Hoogbouw
Naast de maatregelen om de bouw te versnellen, kijkt wethouder Kurvers ook naar een aanpassing van de hoogbouwvisie. De mogelijkheid om op meer plekken in de stad woontorens te bouwen, draagt bij aan het doel om te starten met de bouw van 18.000 huizen.

Niet in beton gegoten
De gemeente, ontwikkelaars en corporaties bekijken na een jaar of er nieuwe maatregelen nodig zijn om de bouw te versnellen, die worden dan toegevoegd aan het pakket van maatregelen.

Alle maatregelen om de bouw in Rotterdam te versnellen kunt u hier nalezen.


Noot voor de redactie:

De up:town is een ontwikkeling van drie partijen: HD Groep, Bouwinvest en Stebru Transformatie bestaat uit een woontoren van 34 verdiepingen met meer dan 180 appartementen op het Wijnhaveneiland.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Kurvers, 06 – 41 31 65 67 of t.breimer@rotterdam.nl