Direct naar de content

Snelle bus 44 tussen CS en Zuidplein verbindt Noord en Zuid

Vanaf 8 april 2024 rijdt er een nieuwe en snelle busverbinding in Rotterdam, lijn 44. Deze bus pendelt via de Maastunnel, grotendeels over de vrije rijstrook, 6 keer per uur heen en weer tussen Noord en Zuid. Rotterdam heeft grote behoefte aan snel en direct openbaar vervoer dat beide oevers van de stad beter met elkaar verbindt. Bus 44 doet dat, en is daarmee een belangrijke investering in de bewoners van Noord en Zuid aan de westkant van de Erasmusbrug. Deze buslijn biedt een aantrekkelijk alternatief voor zowel de metro als de auto, waarmee het openbaar vervoernetwerk in de stad aanzienlijk wordt versterkt.

Wethouder Vincent Karremans (o.a. Mobiliteit) gaf maandagochtend het startschot voor de nieuwe dienstregeling van bus 44, samen met RET-directeur Linda Boot en MRDH-bestuurder Armand van der Laar. Karremans: “In een populaire stad die almaar groeit, behalve in vierkante meters, moeten we slimme keuzes maken om de schaarse ruimte optimaal te gebruiken. Slimme OV-verbindingen die Rotterdammers snel van en naar belangrijke locaties brengen zijn dan cruciaal. Bus 44 rijdt direct, schoon en snel en brengt je in luttele minuten van Zuidplein naar Rotterdam CS en terug. Zonder overstap, grotendeels op de vrije rijbaan van de Maastunneltraverse en langs belangrijke trekpleisters als de Hogeschool Rotterdam, het Erasmus MC en Ahoy. Het heeft wat pijn en moeite gekost, maar eindelijk is het dan zover. Met bus 44 hebben we een mooie vernieuwde lijn die bewoners, studenten en bezoekers op beide oevers van de stad verder met elkaar verbindt.”

Buslijn 44 is onderdeel van een hoogwaardig ov-traject dat uiteindelijk alle delen van Rotterdam met elkaar verbindt. Deze buslijn is de eerste stap, in het westelijk deel van de stad. In de toekomst loopt de verbinding door van Zuidplein naar het nieuwe Stadionpark via de derde stadsbrug en de Oostflank naar Kralingse Zoom. In dit Maastunneltraject is meer dan 5 miljoen euro geïnvesteerd door het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de gemeente.

Snel van Noord naar Zuid en terug
Met de nieuwe route van bus 44 reis je in 7 minuten van Rotterdam Centraal naar EMC, Hogeschool Rotterdam en Little C en in ongeveer 23 minuten van Rotterdam Centraal naar Zuidplein. Op werkdagen rijdt de bus overdag elke 10 minuten, op zaterdag ieder kwartier en op zondag elke 20 minuten. Bus 44 biedt daarmee aan de westzijde van de stad een snelle, directe optie voor een reis van Noord naar Zuid en vice versa.

Daarnaast draagt bus 44 bij aan het verminderen van de drukte in de metro tussen Rotterdam Centraal en Beurs en Zuidplein. Deze bus betekent vooral een betere verbinding voor studenten, bezoekers en medewerkers van Erasmus MC en de Hogeschool Rotterdam en de toekomstige Cultuur&Campus. Ook bewoners van Zuid en Little C en toekomstige bewoners van Parkhaven profiteren van deze snellere verbinding. Bus 44 is 100% elektrisch en draagt daarmee bij aan een betere luchtkwaliteit.

Werkzaamheden Maastunneltraverse
Om de nieuwe route voor bus 44 mogelijk te maken, heeft de gemeente de afgelopen twee maanden hard gewerkt aan de infrastructuur. Op verschillende plekken langs de Maastunneltraverse. Bestaande infrastructuur is versterkt, onder andere door het aanpassen en/of verplaatsen van bushaltes. Daarnaast zijn ook meteen verkeerslichten vervangen en is er meer ruimte gekomen voor groen rondom de Rochussenstraat en de ’s Gravendijkwal en bij de Beukelsdijk en Henegouwerlaan. Ook is de verkeersveiligheid op de kruispunten bij de 1e Middellandstraat en de Rochussenstraat verbeterd. Vanaf de week van 8 april zijn de grote werkzaamheden afgerond.

Ingebruikname op 8 april & nieuwe busdienstregeling van de RET
Vanaf maandag 8 april start de nieuwe busdienstregeling van de RET. Om bus 44 snel te kunnen laten rijden, rijdt de bus nu een andere route dan voorheen en een aantal haltes is verplaatst of vervallen. Een aantal daarvan wordt vervangen door een halte van een andere buslijn. Langs de overige haltes rijdt buurtbus 567 als vervanging. De dienstregeling is te vinden op: www.ret.nl en de reisplanners.

Meer algemene informatie is te vinden op www.rotterdam.nl/hov-maastunnel.

Afbeeldingen

  • Bus 44 op Rotterdam CS. Foto: Nico te Laak/ gemeente Rotterdam
  • Wethouder Karremans spreekt de reizigers toe tijdens de openingsrit van bus 44. Foto: Nico te Laak/ gemeente Rotterdam
  • Vlnr: Wethouder Karremans, Armand van de Laar (MRDH), Linda Boot (RET) en oud-wethouder Mobiliteit Judith Bokhove markeren de looproute van het Erasmus MC en Hogeschool Rotterdam naar de nieuwe halte van bus 44. Foto: Nico te Laak/ gemeente Rotterdam

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tristan van Rijn, bestuursvoorlichter wethouder Vincent Karremans, 06 – 481 386 31 of tm.vanrijn@rotterdam.nl