Direct naar de content

Sint Dominicuskerk wordt rijksmonument

Nederland kent in totaal bijna 200 rijksmonumenten uit de periode van de wederopbouw 1940-1965 waarvan er 26 in Rotterdam staan. Op 16 april a.s. wordt de Sint Dominicuskerk één van deze monumenten. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mevrouw J. Bussemaker heeft na advies van het College van B&W Rotterdam en na onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de kerk aangewezen als rijksmonument.

De aanwijzing van de kerk tot rijksmonument gebeurt tijdens de viering van het 800-jarig bestaan van de Orde der Dominicanen en 600 jaar Dominicanen in Rotterdam op 16 april. Tijdens deze viering zal burgemeester Ahmed Aboutaleb een lezing uitspreken over “De Stad en religie”.

De Sint Dominicuskerk is aangewezen als rijksmonument uit de periode van de wederopbouw 1940-1965 omdat het één van de toonbeelden van architectuur is die de wederopbouwjaren weerspiegelt en vanwege de hoge zeldzaamheidswaarde. Het is een van de weinige na de oorlog herbouwde kerken in de Rotterdamse binnenstad.

Na de verwoesting van de oude kerk die aan de overkant stond, werd de nieuwe kerk op 14 mei 1960 ingewijd door monseigneur Martinus Jansen, bisschop van Rotterdam. De kerk is gebouwd naar een ontwerp van architectenbureau Kraaijvanger die tot de belangrijkste Rotterdamse architecten behoort. Bijzonder aan het ontwerp is de samenhang van parochiekerk met klooster-parochiehuis en de daarvoor kenmerkende kruisgang. Behalve dat het merendeel van de architectonische onderdelen gaaf bewaard zijn, is ook een groot deel van het oorspronkelijke interieur met de originele kunstwerken uit de wederopbouwperiode nog steeds aanwezig waaronder het glas-in-beton kunstwerk De Exodus van Berend Hendriks en Maria, beschermheilige van de stad Rotterdam van Gerard Héman.

De Sint Dominicuskerk staat ook bekend als Citykerk Het Steiger of Steigerkerk.


Noot voor de redactie:

Programma zaterdag 16 april:
15.00 uur Welkomstwoord door Martin Vijverberg o.p. gevolgd door de lezing van
burgemeester Ahmed Aboutaleb
15.50 uur Gespreksronde o.l.v. Hans Bouman, lekendominicaan
16.15 uur Dankwoord door Martin Vijverberg o.p.
16.20 uur Muziek door The Young Talent Orchestra van Codarts o.l.v. Mikhail Zemtsov
16.30 uur Aanwijzing tot rijksmonument.

Adres: Sint Dominicuskerk Citykerk Het Steiger, Hang 18, Rotterdam.

Voor meer informatie:
over de Sint Dominicuskerk: Rob van Leersum, tel. 06 30 51 85 16
over de aanwijzing: Margot van Riessen, gemeente Rotterdam, tel. 06 51 38 66 92.