Direct naar de content

Schoon genoeg!

Rotterdams offensief tegen zwerfvuil

Goed gedrag belonen en ongewenst vervuilend gedrag bestraffen, dat is de basis van het Rotterdams offensief tegen zwerfvuil. Met meer dan twintig actiepunten gaat de gemeente samen met Rotterdammers de stad schoner krijgen en houden. Het varieert van het vroeg aanleren van schoon gedrag, het sneller legen van overvolle prullenbakken en containers, het ondersteunen van schoonmaakacties tot het fors beboeten van vervuilers.

Wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte): “De gemeente ruimt jaarlijks 13.000 ton zwerfvuil op. Dat is enorm veel en kost ook veel. Samen met Rotterdammers, maar bijvoorbeeld ook met evenementenorganisatoren en scholen kijken we hoe iedereen kan bijdragen aan een schonere stad. Goed gedrag gaan we belonen, maar wie niet meewerkt kan rekenen op flinke boetes.”

Participatie en belonen
Bewoners en ondernemers worden gestimuleerd om hun eigen straat, buurt, park of speelplein zélf schoon te houden. De adoptie van een restafvalcontainer wordt mogelijk in heel Rotterdam. Opzoomer Mee start een estafette Schone straten in zes buurten. De gemeente ondersteunt ‘schone’ bewonersinitiatieven en organiseert grote schoonmaakacties met Rotterdammers zoals Keep it Clean day. Op 1 januari 2016 wordt voor het eerst in de hele stad samen met de bewoners vuurwerk opgeruimd.

Educatie en preventie
Met het lespakket ‘Schone leefomgeving’ voor basisscholen worden kinderen bewust gemaakt van het belang van een schone omgeving. Er komt een proef met lampen die via een bewegingssensor aan en uit gaan bij 25 restafvalcontainers. Evenementenorganisatoren, Gemeente Schoon en Rotterdam Festivals zijn in gesprek over het gebruik van retourbekers op evenementen.

Handhaving en strenger straffen
Het offensief tegen zwerfvuil richt zich niet alleen op het schoon krijgen van de stad maar ook op het schoon houden. De gemeente zet extra in op handhaving en strenger bestraffen. De boete voor het verkeerd aanbieden van huisafval is sinds 15 april 2015 verhoogd van € 115,- naar € 125,- en kan bij herhaling oplopen tot € 500,- boete of drie dagen afval opruimen. Mensen die meerdere keren rommel op straat gooien krijgen bij elke volgende overtreding een hogere boete die uiteindelijk kan oplopen tot € 420,-. Stadswachten in burgerkleding worden ingezet voor handhaving op hotspots.


Noot voor de redactie:

Schoon genoeg! Rotterdams offensief tegen zwerfvuil

www.rotterdam.nl/schoon

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maj-Britt van Raalte, bestuursvoorlichter wethouder Eerdmans, 06-12 65 88 13 of m.vanraalte@rotterdam.nl