Direct naar de content

Schonere lucht en geld dankzij sloopregeling

Voor je oude, vervuilende auto nog een mooi bedrag krijgen, in Rotterdam kan dat vanaf vandaag. Sinds vandaag is namelijk de zogenaamde sloopregeling van kracht. Bezitters van oude, vervuilende personen- of bestelauto’s kunnen via deze regeling subsidie krijgen voor het laten demonteren van hun voertuig. Met deze regeling wil de gemeente een extra impuls geven aan schonere lucht in Rotterdam.

Vanochtend werd de sloopregeling gelanceerd door wethouder Alexandra Van Huffelen (duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte) en gemeenteraadslid Nelleke Weltevrede (CDA), indienster van het initiatiefvoorstel dat aan de basis stond van de regeling. Van Huffelen: “Ik roep alle Rotterdammers met een oude vervuilende auto op zo snel mogelijk mee te doen met de regeling, schonere lucht is belangrijk voor onze gezondheid.”

De eerste aanvrager van de slooppremie, Sybren Andringa, kwam bij Autodemontagebedrijf A-Team zijn diesel uit 2001 inleveren. Samen met de wethouder vulde de heer Andringa de kentekencheck (www.kentekencheck.rotterdam.nl) in, voor hij zijn sleutels overhandigde en zijn oude diesel vakkundig werd gedemonteerd door A-Team. Het leverde de heer Andringa € 2.000,- op.

rotterdam.nl/sloopregeling
De slooppremie is te aan te vragen via www.rotterdam.nl/sloopregeling. De hoogte van de premie voor demontage hangt af van een aantal criteria (personen- of bestelauto, benzine of diesel, gewichtsklasse, bouwjaar). Voor een auto op benzine van voor 1992 komt dit uit op € 1.000,-. Een diesel auto uit 2004 kan € 2.000,- opleveren. Daarnaast is er een extra bijdrage mogelijk tot € 6.500,- als er een volledig elektrische of op groen gas rijdende auto wordt teruggekocht. Rotterdammers hebben tot 1 december 2014 om subsidie aan te vragen.

In Rotterdam komen volgens de gegevens van het RDW zo’n 23.000 auto’s aan de voorwaarden. Er is een bedrag beschikbaar van 7,4 miljoen vanuit de Rijksgelden voor de verbetering van de luchtkwaliteit. Steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht hebben een vergelijkbare sloopregeling alleen is het bijdragebedrag in Rotterdam hoger dan in de andere steden.

Voorwaarden
Subsidie is alleen verkrijgbaar voor in Rotterdam geregistreerde dieselauto’s die ouder zijn dan januari 2005 en benzineauto’s die ouder zijn dan juli 1992. De auto moet bovendien al voor 28 november 2013 op naam van de bewoner hebben gestaan. Bovenop de sloopregeling wordt een premie verstrekt indien een vervangend voertuig wordt aangeschaft dat elektrisch is of op groen gas (CNG) rijdt. In de regeling zit ook een mogelijkheid om oude dieselbestelauto’s in te ruilen voor schonere bestelauto’s.

Rotterdamse maatregelen luchtkwaliteit
De sloopregeling is onderdeel van het algemeen pakket van aanvullende maatregelen om de Rotterdamse luchtkwaliteit te verbeteren. Dit pakket is op 28 november 2013 door het college van B&W gepresenteerd.

De luchtkwaliteit is de afgelopen periode verbeterd, maar er is nog een aantal knelpunten waar oplossingen voor moeten komen. Minder vervuilende voertuigen in de stad en het stimuleren van schoner vervoer staan centraal in de aanpak. Het college heeft met dit pakket een balans gevonden tussen het verbeteren van de gezondheid van de Rotterdammers, de bereikbaarheid van de stad en een krachtige lokale economie.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Van Huffelen, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl

Bijschrift foto: Wethouder Van Huffelen (links) en gemeenteraadslid Weltevrede (rechts) startten samen de demontage van de eerste auto in de sloopregeling, een diesel uit 2001.