Direct naar de content

‘s Werelds eerste elektrische vuilniswagen voor ondergrondse containers in Rotterdam

Vandaag introduceert wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) een elektrische vuilniswagen voor ondergrondse containers. Het is een uniek voertuig want het is de eerste ter wereld in zijn soort. Naast dat de vuilniswagen elektrisch rijdt, wordt de kraan die de containers uit de grond haalt ook elektrisch gevoed. Daarmee heeft het voertuig geen uitstoot en is hij erg stil.

De wethouder is blij met de komst van deze eerste elektrische inzamelwagen. “Rotterdam werkt aan een energiezuinige stad met schone lucht. Het doel is om in tien jaar tijd de CO2-uitstoot te halveren. Als gemeente willen we het goede voorbeeld geven, daarom zorgen we dat al onze eigen wagens schoon zijn” aldus Bonte.

Gemeentelijke voertuigen
Op dit moment rijden er 207 elektrische en 208 hybride personenwagens, 3 elektrische veegmachines en 36 elektrische bestelbussen van de gemeente rond. Ook rijden er sinds vorig jaar 2 hybride en 1 volledig elektrische vuilniswagen. Anders dan de vuilniswagen die de huiscontainers leegt, haalt dit voertuig de grote wijkcontainers leeg die onder de grond zitten. De wagen is nog niet standaard te koop. Het is een pilot.

Werkplaats van de Toekomst
Het besturen en het onderhoud van de nieuwe vuilniswagen vraagt om specialistische kennis en materieel. Daarom zijn de monteurs en chauffeurs specifiek voor deze elektrische wagen opgeleid. Daarnaast is de gemeente uitgerust met een werkplaats die speciaal ontwikkeld is voor batterij-elektrisch en waterstof-elektrisch aangedreven voertuigen. Dit wordt de Werkplaats van de Toekomst genoemd. In deze werkplaats staat ‘state of the art’ materieel waarmee de inzamelwagen eerst spanningsloos wordt gemaakt om er vervolgens veilig aan te kunnen sleutelen.

Afbeeldingen

  • Eerste elektrische vuilniswagen voor ondergrondse containers