Direct naar de content

Ruimte voor fietsers door eenrichtingsverkeer op Zwart Janstraat

De komende vier maanden geldt op de Zwart Janstraat eenrichtingsverkeer voor auto’s en vrachtverkeer. Zij kunnen als proef alleen de straat inrijden via de Bergweg in de richting van de Noordmolenstraat. Voor fietsers verandert er niets, zij krijgen hierdoor meer ruimte op straat. Met deze proef wordt er gekeken of de straat veiliger en overzichtelijker wordt.

Uit verkeersonderzoek blijkt dat er veel doorgaand verkeer richting de snelweg door de Zwart Janstraat rijdt. Bovendien wordt in de straat vaak dubbel geparkeerd. Dat zorgt voor onveilige en onoverzichtelijke situaties tussen fietsers, voetgangers en auto’s. Ook het laden en lossen van het vele vrachtverkeer maakt de straat drukker en onveiliger. “Sinds 2019 zijn er 46 personen betrokken geweest bij 27 ongevallen. Dat zijn de geregistreerde cijfers. Wie regelmatig door de Zwart Janstraat fietst weet dat er veel meer niet-geregistreerde aanrijdingen zijn en veel bijna-ongelukken. Het voelt niet veilig om er te fietsen of te lopen. Tijdens deze proef willen we kijken of we door eenrichtingsverkeer de winkelstraat weer aantrekkelijk kunnen maken voor fietsers en de mensen die hier graag een boodschap doen.”, aldus wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal.

Aanpassingen op straat
Het kruispunt op de Bergweg met de Zwart Janstraat en de verkeerslichten worden tijdelijk aangepast op het eenrichtingsverkeer. Het verkeer vanuit de Bergweg mag nu tijdelijk links afslaan naar de Zwart Janstraat. Op de Zwart Janstraat wordt extra belijning toegevoegd voor de fietsers. Vorig jaar zijn al verkeersdrempels aangelegd om de snelheid voor auto’s te verlagen.

Monitoring
Tijdens de proef wordt er gemeten of het verkeer in de straat veiliger is geworden. Ook wordt er gemonitord hoeveel verkeer er door de Zwart Janstraat en omliggende straten rijdt. Bewoners en ondernemers uit de Zwart Janstraat en omgeving helpen mee met deze monitoring. Ook worden gebruikers van de straat maandelijks gevraagd hoe zij de verkeersveiligheid ervaren met het eenrichtingsverkeer. Op basis van deze data wordt er besloten of de verkeerssituatie definitief wordt.

Voor meer informatie over deze pilot: www.rotterdam.nl/zwartjanstraat

Afbeeldingen

  • Fotograaf Eric Fecken
  • Fotograaf Eric Fecken