Direct naar de content

Ruime verdubbeling OV-fiets locaties in Rotterdam

In Rotterdam wordt dit jaar het aantal OV-fietsen uitgebreid. Wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid en mobiliteit) en directeur RET Petro Peters gaven daartoe vandaag het startsein bij metrostation Capelsebrug.

Op dit moment zijn ruim 300 geel-blauwe fietsen te huur bij de OV-knooppunten Rotterdam Centraal, Blaak, Zuidplein en Alexander. Dit jaar komen daar in totaal nog eens 72 OV-fietsen bij: op metrostations Capelsebrug, Kralingse Zoom, Wilhelminaplein, Marconiplein en Slinge. Een ruime verdubbeling in het aantal locaties. Te beginnen met 8 fietsen vandaag bij Capelsebrug.

Fietsplan
De uitbreiding is een van de actiepunten uit het gemeentelijk fietsplan. Wethouder Langenberg: “We willen graag dat meer mensen de fiets pakken, of het nu hun eigen fiets is of een deelfiets zoals de OV-fiets. Met de OV-fiets wordt het bovendien nog aantrekkelijker om het openbaar vervoer te gebruiken. Je kunt makkelijk en snel de stad verder in of uit. Dit stimuleert mensen om de auto te laten staan en draagt bij aan minder files en een gezondere lucht in Rotterdam.”

Pedro Peters, algemeen directeur RET: “We zijn blij met de uitbreiding van OV-fietsen bij onze metrostations. Het voorziet in de wens van onze reizigers om het vervoer tot hun voordeur te regelen en past daarmee helemaal bij onze plannen voor de toekomst, waarbij we nog meer ‘maatwerk’ vervoersoplossingen willen gaan bieden. Onze rol breidt zich steeds meer uit naar die van vervoerbedrijf en mobiliteitsmakelaar.”

Hoe werkt het
De OV-fietsen kunnen met een persoonlijke OV-chipkaart gehuurd worden als er een OV-fietsabonnement op gezet is (eenvoudig online af te sluiten). Een abonnement kost € 10 per jaar, een fiets huren kost € 3,35 per keer (max. 24 uur). Meer informatie over de OV-fiets is te vinden op OV-fiets.nl.

Samenwerking
De extra OV-fietsen zijn mogelijk gemaakt met een subsidie van bijna €330.000,– aan de RET door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en worden gezamenlijk met de RET georganiseerd. De exploitatie en het beheer van de OV-fietsen wordt gerealiseerd door NS.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl

Fotobijschrift: Pex Langenberg (wethouder duurzaamheid en mobiliteit) en Pedro Peters (directeur RET) geven startsein voor uitbreiding OV-fiets.