Direct naar de content

Ruim 9 miljoen voor verduurzamen Rotterdamse huurwoningen

Corporaties treffen maatregelen om energierekening van huurders te verlagen

Een nieuwe impuls voor de verduurzaming van 5.000 huurwoningen. Zeven Rotterdamse woningcorporaties treffen in 2023-2024 verschillende energiebesparende maatregelen in hun woningen en zorgen op deze manier voor een verlaging van de energierekening van hun huurders. Het gaat om het vervangen en waterzijdig inregelen van CV-ketels, het plaatsen van hybride warmtepompen en zonnepanelen en het inzetten van energiecoaches. Het geld komt van het Rijk en is bedoeld voor de aanpak van energiearmoede

Zeven Rotterdamse woningcorporaties, wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) en wethouder Enes Yiğit (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal) tekenden vandaag een convenant voor de extra inzet op verduurzaming van huurwoningen. ‘Deze maatregelen komen enerzijds ten goede van onze Rotterdamse huurders, want nu de energieprijzen zo enorm gestegen zijn, is de urgentie hoog om hierop in te zetten. Anderzijds zorgen ze voor verbetering van de kwaliteit van de woningen’ aldus wethouder Zeegers.

Warmtepompen, zonnepanelen en energiecoaching
Wethouder Enes Yigit: ‘Mensen met een sociale huurwoning kunnen geen zonnepanelen of warmtepomp aanbrengen in hun woning. Vanwege hun vaak lagere inkomen worden zij ook nog eens extra hard geraakt door de huidige inflatie en energieprijzen. Deze maatregelen gaan zij daarom zeker merken in hun portemonnee’. De woningcorporaties starten in 2023 met de verschillende maatregelen en zijn daar eind 2024  mee klaar. Het gaat onder meer om het versneld vervangen van oude ketels, het plaatsen van hybride warmtepompen en het waterzijdig inregelen van CV-ketels. Dit is het instellen van radiatoren waardoor er precies genoeg warm water door de radiatoren gaat om de woning goed te verwarmen. Het bespaart energiekosten. Ook krijgen veel huurders zonnepanelen. Zowel in eengezinswoningen, waarbij de energierekening direct omlaag zal gaan, als in wooncomplexen. Daar zorgen de zonnepanelen ervoor dat de servicekosten van huurders dalen. Een aantal corporaties biedt daarnaast huurders die het het hardst nodig hebben energiecoaching aan.

Zeven corporaties doen mee
De gemeente sluit het convenant met Havensteder, Woonstad, Woonbron, MaasWonen, Ressort Wonen, SOR en Vestia (Hef Wonen Rotterdam). Mohamed el Achkar (bestuurslid Woonstad Rotterdam): ‘We zijn druk bezig met het verduurzamen van onze woningen, zodat onze huurders comfortabel en energiezuinig wonen. Met dit extra geld kunnen we op ten minste 450 woningen zonnepanelen leggen. Dat geeft mensen direct veel voordeel op de energierekening.’ Hedy van den Berk (bestuursvoorzitter Havensteder): ‘Wij zien steeds meer huurders in een kwetsbare situatie door de gestegen energieprijzen. Wij zijn heel bij dat de gemeente deze extra bijdrage kan doen, want hiermee kunnen we op korte termijn mensen écht helpen.’

Rijksgeld energiearmoede
Het convenant is onderdeel van de inzet van de Specifieke Rijksuitkering Energiearmoede.  Hiervoor is 18,6 miljoen euro Rijksgeld beschikbaar gesteld. De gemeente betaalt hier meerdere projecten uit om Rotterdammers met een laag inkomen en een slecht geïsoleerde woning te ondersteunen bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

Voor meer informatie ga naar: Geldzorgen | Rotterdam.nl