Direct naar de content

Ruim 2.000 rotterdamse kinderen leggen vandaag hun eerste fietsexamen af

Vandaag heeft wethouder Joost Eerdmans (o.a. veiligheid) het startsein gegeven voor het Praktisch Verkeersexamen in Rotterdam. Gedurende anderhalve maand gaan ruim 2.000 leerlingen van de basisscholen het fietsexamen afleggen. Vandaag zijn de eerste kinderen gestart.

De kinderen uit groep 7 van de basisscholen hebben de afgelopen maanden geoefend en gefietst om vandaag dat felbegeerde diploma in de wacht te slepen. Vanaf de startlocatie in een hangar van Rotterdam Airport zijn de hele dag scholen vertrokken. Wethouder Eerdmans: “De kinderen waren wel wat zenuwachtig. Gelukkig zijn ze allemaal goed van start gegaan om hun examen te halen. Belangrijk, want zo zijn deze kinderen beter voorbereid op het veilig deelnemen aan het verkeer.”

Vaardigheden in het verkeer
Na een ronde op het behendigheidsparcours en de controle van hun fiets reden de kinderen een route door Overschie van ongeveer 30 minuten. Op ruim 14 punten werden ze gecontroleerd op hun vaardigheden in het verkeer, waarbij bijvoorbeeld werd opgelet of de kinderen goed uitkijken en hun hand uitsteken voor het maken van een bocht. Binnen drie werkdagen wordt bekend gemaakt of zij hun diploma hebben gehaald.

Veiliger
De maatschappelijke businessclub Rotterdammers 4 Rotterdammers (R4R) en de gemeente Rotterdam willen met dit examen een impuls geven aan de verkeersveiligheid in de stad. Het terug brengen van het aantal ongevallen onder scholieren is een belangrijke doelstelling. Bij dit examen op de fiets brengen de kinderen in de praktijk wat ze hebben geleerd tijdens de verkeerslessen op school. Het verkeersexamen komt in Rotterdam steeds minder voor, omdat de organisatie veel tijd kost en scholen prioriteit moeten geven aan rekenen en taal. Sinds dit jaar bieden gemeente en R4R dit examen gratis aan aan alle basisscholen en nemen hen de organisatie uit handen.

Ook in 2018
De ruim 70 ondernemers van R4R, die het verkeersexamen mede financieel hebben ondersteund, waren vandaag ook aanwezig om de scholen uit te zwaaien. R4R en de gemeente Rotterdam slaan de handen ineen om ook in 2018 het fietsexamen weer mogelijk te maken.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter wethouder Eerdmans, 06-51 26 63 15 of c.verhulp@rotterdam.nl