Direct naar de content

Rozenburgers kiezen waar zij ‘hun’ kunstwerk het liefst zien

Kunstwerk Water krijgt een plekje terug in het havendorp

In samenwerking met:

Begin jaren zeventig is in opdracht van de gemeente Rozenburg door kunstenaar Leo van Oudheusden het tegeltableau ‘Water’ gemaakt. Ruim 35 jaar was het ruim 10 meter lang kunstwerk te bewonderen achter de startblokken van het binnenbad van zwembad De Zeehond. Met de sloop van het zwembad is het kunstwerk zorgvuldig verwijderd en opgeslagen met de intentie het later weer aan het dorp terug te geven. Helaas gaf de architect van het nieuwe multifunctionele centrum De Rozenburcht geen toestemming om het kunstwerk in zijn ontwerp te integreren. Niet in het nieuwe zwembad, maar ook niet elders in of op het gebouw. De gemeente Rotterdam onderzocht de alternatieven. De Gebiedscommissie laat de Rozenburgers nu zelf kiezen waar ze het kunstwerk graag terugzien.

Diverse locaties werden onderzocht. De zoektocht moest een alternatieve plek elders in het dorp opleveren waar het kunstwerk goed tot zijn recht zou komen. Ook werd er gekeken naar de technische haalbaarheid om het kunstwerk op de beoogde plekken te plaatsen en hoe het kunstwerk eerst weersbestendig gemaakt kan worden bij plaatsing in de openbare ruimte. Uit de onderzoeken zijn drie mogelijke locaties gekomen.

De Rozenburger is aan zet

Omdat de Gebiedscommissie graag wil dat er zoveel mogelijk inwoners van kunnen genieten, vragen zij de Rozenburgers nu “Waar zou u het kunstwerk terug willen zien?” De drie beoogde en onderzochte locaties zijn: bij de veerpont, in de Rembrandtsingel of bij de entree van de Rozenburcht. Alle Rozenburgers van 16 jaar en ouder kunnen zowel via een formulier in het lokale huis-aan-huis-blad als digitaal stemmen via rotterdam.nl/wonen-leven/rozenburg/. Inwoners die geen voorkeur voor locatie hebben en zij die het zonde vinden van het geld kunnen ook hun stem laten gelden.

Afbeeldingen

  • Locatie 1 - plaatsing bij de veerpont
  • Locatie 2 - plaatsing in de Rembrandtsingel
  • Locatie 3 - plaatsing bij de entree van De Rozenburcht