Direct naar de content

Rozenburgers, Pernissers en Hoekenezen kiezen de sterkste ideeën van medebewoners

Stemronde digitaal participatieplatform gestart; 60 plannen dingen mee

Vanaf deze week kunnen Rozenburgers, Pernissers en Hoekenezen op het digitale platform Sterker door nieuwe ideeën hun stem uitbrengen op de plannen van medebewoners. De afgelopen weken hebben verschillende bewoners van de drie kleine kernen tientallen ideeën ingediend om hun eigen leefomgeving te verbeteren of de onderlinge verbondenheid te vergroten. In totaal dingen er maar liefst 60 plannen mee om de winst. De plannen met de meeste stemmen krijgen geld en worden door de gemeente uitgevoerd. Elk gebied heeft € 50.000 in de pot.

In Rozenburg (met 27 goedgekeurde plannen), Hoek van Holland (25) en Pernis (8) is er volop keuze om te bepalen welke ideeën met behulp van de gemeente werkelijkheid gaan worden. Er zijn plannen ingediend voor jongeren en ouderen, voor creatievelingen en sportievelingen. Sommige gaan over het behoud van lokale natuur of cultuur, over onderwijs of over het helpen van medebewoners. En er zijn ideeën ingediend voor het organiseren van evenementen of het mooier maken van de buitenruimte. Alle verkiesbare plannen hebben als doel om de onderlinge verbondenheid te verbeteren en bij alle plannen zijn lokale ondernemers betrokken. Een totaaloverzicht van de verkiesbare plannen per gebied vindt u per kern op de website.

Participatie leeft
Wethouder Barbara Kathmann (Economie, wijken en kleine kernen): “Het is ongelofelijk mooi om te zien met hoeveel enthousiasme bewoners plannen hebben gediend om hun eigen omgeving te verbeteren of om elkaar deze lastige tijd door te helpen. Participatie lééft in Rotterdam. Deze pilot met digitale participatie is bedoeld om Rotterdammers méér mee te laten doen, denken en beslissen én om de verbondenheid te vergroten. Tussen bewoners onderling, maar ook tussen deze drie haven-parels en de Coolsingel. Ik ben heel benieuwd welke plannen uit Rozenburg, Pernis en Hoek van Holland de gemeente straks mag betalen en uitvoeren. Dus beslis mee en ga stemmen!”

Betrokkenheid Rotterdammers stijgt
De gemeente Rotterdam onderzoekt jaarlijks via de omnibus-enquête of méér Rotterdammers vinden dat ze betrokken worden bij de plannen in hun directe leefomgeving. Dat is een van de targets van dit college van burgemeester en wethouders. Uit de meest recente cijfers van 2020 blijkt dat het percentage Rotterdammers dat de enquête heeft ingevuld zich inderdaad meer betrokken voelt. Dat is een mooie stap vooruit, maar het college wil méér.

Onder de noemer Rotterdam. Sterker door stelt het college zich ten doel om de stad sterker uit de crisis te laten komen. Ideeën van Rotterdammers zelf zijn daarbij onmisbaar. De pilot ‘Sterker door nieuwe ideeën’ is een van de vele manieren om te zorgen dat meer Rotterdammers kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen. Deze pilot wordt in het najaar geëvalueerd. Op basis daarvan wordt besloten of het participatieplatform in meer gebieden van de stad wordt uitgerold.

Stemmen tot en met 31 oktober
Stemmen kan tot en met zaterdag 31 oktober via https://sterkerdoorideeen.rotterdam.nl/. De winnaars worden op woensdag 11 november bekendgemaakt. Per gebied kunnen meerdere plannen tot winnaar verkozen worden, totdat de pot met geld leeg is.

Afbeeldingen

  • Poster_Sterker door nieuwe ideeën