Direct naar de content

Rotterdamse Toren van Babel op de Lloydpier

Laurens Boodt wint prijsvraag Gezinsappartementen met door Bruegel geïnspireerd ontwerp

De jonge Rotterdamse architect Laurens Boodt heeft met zijn ontwerp ‘Rotterdamse toren van Babel’ de prijsvraag Gezinsappartementen van de gemeente Rotterdam gewonnen. Hij werd door de jury unaniem als winnaar verkozen. De gemeente gaat met Boodt in onderhandeling over de braakliggende bouwlocatie aan de Kratonkade hoek Loods Celebes op de Lloydpier. Het uiteindelijke doel is om het winnende plan op deze locatie te bouwen.

Het plan ‘Rotterdamse Toren van Babel’ van Laurens Boodt in samenwerking met AM en Bartels Ingenieursbureau is geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Pieter Bruegel dat in Museum Boijmans Van Beuningen te zien is. Daarop loopt een straat, die de ruimtes verbindt, buitenom de toren omhoog. Boodts plan bevat 25 gezinswoningen van 70 tot 160 m2, een lift, een parkeergarage, een plein op de eerste verdieping, een binnentuin en de mogelijkheid van een dakterras. Afmetingen en indelingen van de woningen zijn flexibel en bewoners kunnen ook zelf de vorm van de ramen kiezen.

Aantrekkelijk
Wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie): “Onze stad groeit steeds meer in populariteit. Steeds meer mensen verhuizen naar Rotterdam; uit de omliggende gemeenten maar ook uit andere grote steden zoals Amsterdam. Gezinnen willen ook in de stad blijven wonen, maar vinden het soms lastig om een geschikte woning te vinden. De gemeente vindt het belangrijk om deze gezinnen voor de stad te behouden en te voorzien in hun woonwensen. Naast de grondgebonden eengezinswoningen – in de volksmond: huis met een tuin – is het goed om ook nieuwe woonvormen te onderzoeken en te ontwikkelen zodat ook gezinnen aantrekkelijk in de stad kunnen wonen.”

Icoon
De jury onder leiding van Astrid Sanson (directeur Binnenstad en Stedelijke Kwaliteit), was enthousiast over het fascinerende beeld van het gebouw, dat “een huis is de stad” is geworden. “Wellicht mag de iconische waarde wel worden gelezen als het gezicht van een nieuwe woontypologie”, merkte zij namens de jury op. De jury noemde het plan uniek, maar ook kwetsbaar: het staat of valt met het behoud van de karakteristieken in de uitwerking, die het spannend maken. “Voor het welslagen is van belang dat iedereen het een kans geeft en alle betrokkenen zich achter dit plan scharen”, aldus de jury. “Als dit lukt, kan de ‘Rotterdamse Toren van Babel’ een bijzonder gebouw worden voor Rotterdam.”


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ekin Yazbahar- Sonmez, adviseur Communicatie gemeente Rotterdam, 06 13428389 of e.yazbaharsonmez@rotterdam.nl

Het juryrapport en alle prijsvraaginzendingen zijn hier te lezen:http://www.arch-lokaal.nl/laurens-boodt-wint-prijsvraag-gezinsappartementen-rotterdamse-lloydpier