Direct naar de content

Rotterdamse sportverenigingen scoren met energie

Rotterdamse sportverenigingen starten met een programma waarmee ze energie en dus kosten gaan besparen. Sportverenigingen kunnen met ‘Scoren met Energie’ hun energieverbruik met dertig procent verminderen.

De energielasten vormen bij sportverenigingen een aanzienlijk onderdeel van de begroting, die bij de gemiddelde sportvereniging een groeiende zorg is. Hoewel de technische ontwikkelingen het mogelijk maken het energieverbruik stevig terug te dringen, blijven besparende maatregelen bij veel sportclubs achterwege. Gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport schieten verenigingen te hulp met ‘Scoren met Energie’.

Totaalaanpak om energie te besparen
Woensdag 26 februari is het programma door wethouder Alexandra Van Huffelen (duurzaamheid) gelanceerd bij voetbalvereniging IJVV De Zwervers. Het programma gaat in eerste instantie tien Rotterdamse clubs helpen. Zij kunnen gebruik maken van een totaalaanpak, die onder meer bestaat uit de monitoring van het huidige energieverbruik, het opnieuw instellen of vervangen van huidige apparatuur en een financieringsconstructie.

De gemiddelde energielasten per vereniging zijn jaarlijks 18.000 euro. De aanpak van ‘Scoren met Energie’ kan leiden tot dertig procent besparing op het energieverbruik. Gert-Jan Lammens, directeur Rotterdam Sportsupport: “De mogelijkheden om te besparen zijn groot. Onbekendheid van sportverenigingen met de materie en obstakels met grondeigendom en financiering blijken redenen dat clubs er niet in slagen zelf tot besparingsmaatregelen te komen. Daarom reiken we de hand. Sportverenigingen kunnen hulp bij hun financiën goed gebruiken.”

De gemeente Rotterdam staat garant voor de investeringen van de sportverenigingen in het project Scoren met Energie. De financieringsconstructie zorgt ervoor dat sportverenigingen energiebesparende maatregelen kunnen realiseren zonder investeringen vooraf. Met de besparingen op de energierekening worden de kosten voor de investering, rente en aflossing betaald. Wethouder Alexandra van Huffelen: “Nadat de investering is afgelost, profiteert de vereniging van de volledige besparing. Dit biedt naast een aanzienlijke energiebesparing, ruimte op de begroting. We starten met tien verenigingen, maar wat mij betreft worden dat er veel meer.”

‘Scoren met Energie’ wordt in opdracht van de Gemeente Rotterdam uitgevoerd door Rotterdam Sportsupport in samenwerking met het bedrijf MET Energie. Deze organisatie neemt voornamelijk de technische handelingen voor haar rekening. De Rabobank is partner in het programma en biedt verenigingen tegen gunstige voorwaarden een lening om de maatregelen mee te financieren.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Van Huffelen, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl