Direct naar de content

Rotterdamse kinderen presenteren hun eigen klimaatakkoord

Rotterdam wil de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs en het nationale Klimaatakkoord in praktijk brengen. Dat doet de gemeente door met meer dan honderd bedrijven en maatschappelijke organisaties plannen uit werken aan klimaattafels met de thema’s Haven & Industrie, Mobiliteit, Gebouwde Omgeving, Schone Energie en Consumptie. Maar hoe denken kinderen over klimaatverandering en de mogelijke oplossingen?

Creativiteit
Bij de Kinderklimaattafels wordt de creativiteit van kinderen uit groep 7 en 8 gezien als een meerwaarde. Hoe gaan we de energietransitie leuk maken? Uitdagend of fantasievol? Kinderen uit de bovenbouw van het primair onderwijs zijn ontvankelijk voor rolmodellen en vernieuwende ideeën en zitten vol verrassende en creatieve ideeën. Daarnaast kan deze groep thuis enthousiast aan de keukentafel vertellen over wat ze geleerd hebben en zo het onderwerp dichter bij huis brengen.

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie) neemt de ontwerpen in ontvangst: “We werken aan de klimaataanpak op z’n Rotterdams: niet jarenlang vergaderen, maar de handen uit de mouwen steken en tempo maken. Als gemeente doen we dit niet alleen, maar samen met de samenleving. Daar zijn kinderen een belangrijk onderdeel van; zij zijn de toekomst. Sterker nog, ze hebben een duidelijk beeld van hoe we samen kunnen verduurzamen. Heel inspirerend!” Samen met architecten, stedenbouwkundigen en ontwerpers gaan de kinderen aan de slag om een concrete oplossing te bedenken voor de ingewikkelde maar relevante uitdaging van CO2- reductie.  

Kinderklimaatakkoord
Het Kinderklimaatakkoord is een initiatief van gemeente Rotterdam en Archiklas. Archiklas stimuleert onderzoekend en ontwerpend leren met architectuur als middel. Daarmee bevorderen ze op een speelse manier 21e -eeuwse vaardigheden zoals creativiteit, associatief denkvermogen, nieuwsgierigheid en kritisch vermogen. De ontwerpen van de 50 kinderen zullen nog tot en met 11 juli te zien zijn in de hal van Het Timmerhuis.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Diane Bouhuijs, bestuursvoorlichter wethouder Bonte, 06 – 38 31 92 44 of db.bouhuijs@rotterdam.nl