Direct naar de content

Rotterdamse jeugd zet weer eerste stappen op het veld

Kinderen en jongeren mogen vanaf woensdag 29 april weer onder begeleiding buiten sporten. Buitensportverenigingen openen waar mogelijk hun poorten en om te beginnen worden, onder professionele begeleiding, sportactiviteiten voor kinderen en jongeren georganiseerd op vijf Krajicek en Cruyff Courts in de stad. Als dit goed gaat wordt het aantal locaties na 11 mei vergroot. Ook speeltuinen en scoutingverenigingen mogen vanaf 4 mei weer open voor de jeugd. Uiteraard moet het sporten en spelen veilig (volgens de RIVM-richtlijnen) gebeuren voor zowel de kinderen als begeleiders.

Wethouder Sven de Langen (o.a. sport): “Veel sportclubs staan te springen om weer open te gaan. Maar het is een hele logistieke operatie. Alle lof voor de vele vrijwilligers die het verenigingsleven in zeer korte tijd weer hebben opgestart!”

Buitensport loopt voorop
Sportclubs en -verenigingen kunnen vanaf 29 april op hun terrein weer sportieve buitenactiviteiten organiseren voor kinderen en jongeren. Officiële wedstrijden zijn voorlopig niet toegestaan en ook kantines blijven gesloten. Ook moet er onder meer voldoende aandacht besteed worden aan regels voor het halen en brengen van de kinderen. Het betreden van het sportterrein is voor ouders niet toegestaan, omdat daarbij het risico bestaat dat veel mensen te dicht bij elkaar komen. De sportbonden en Rotterdam Sportsupport ondersteunen verenigingen bij het opstarten van de activiteiten voor kinderen en jongeren. Verenigingen communiceren zelf of ze opengaan en welk programma ze aanbieden.

Binnensport kan tijdelijk naar buiten
De binnensport staat niet geheel buitenspel: binnensportverenigingen mogen gebruikmaken van buitensportaccommodaties om aangepaste trainingen voor eigen jeugdleden te organiseren. Daarvoor kunnen ze een verzoek indienen bij Sportbedrijf Rotterdam. Sporthallen en binnen- en buitenzwembaden blijven gesloten.

Creatieve inzet voor niet-leden  
Veel verenigingen gaan in de eerste instantie open voor de eigen jeugdleden. Als dit goed en veilig verloopt, kunnen ook niet-leden komen sporten. Er zijn al verschillende voorbeelden in de stad van verenigingen die op korte termijn opengaan voor niet-leden:

  • Een aantal verenigingen gaan “mee-kom” dagen organiseren voor broertjes en zusjes die nog geen lid zijn.
  • De voetbalvereniging Steeds Hooger is van plan via de schoolsportvereniging trainingen aan te bieden op de schoolloze dagen. Een groep studenten gaat dit faciliteren.
  • Hockeyclub Rotterdam gaat speciale beginnerslessen organiseren voor niet-leden, waarin zij uitleg krijgen over de sport.

Ook sporten in de openbare ruimte
De gemeente wil begeleid sporten buiten in de openbare ruimte stap voor stap weer mogelijk maken. Vanaf woensdag 29 april worden op vijf Krajicek en Cruyff Courts activiteiten voor jongeren aangeboden. Als dit goed gaat, volgen vanaf 11 mei activiteiten op meer Krajicek en Cruyff Courts.

Het gaat in eerste instantie om:

  • Krajicek Playground Nesselande, Jan Sluijterstraat, Prins Alexander
  • Krajicek Playground Koningsveldeplein, Noord
  • Cruijff Court, Vlasakkerstraat, Feijenoord
  • Krajicek Playground, Violierplein/Violierstraat, Feijenoord
  • Krajicek Playgound Vestiaplein, Gerrit Jan van der Veenpad, Hoogvliet

Professionele begeleiders van Sportbedrijf Rotterdam verzorgen een sportprogramma. Daarnaast organiseren Feyenoord en Excelsior speciale voetbalclinics. Alle begeleiders zorgen dat de RIVM-richtlijnen worden gehandhaafd. Bij activiteiten voor kinderen t/m 12 jaar kunnen maximaal 12 kinderen tegelijk sporten, voor jongeren van 13 t/m 18 jaar geldt een maximum van 8 jongeren. Voor de overige locaties geldt dat hier niets verandert. Hier blijft de noodverordening van kracht.

Meer informatie: op rotterdamsport.nl is een overzicht te vinden van alle verenigingen in Rotterdam. Rotterdammers kunnen contact opnemen met verenigingen om te horen wat de mogelijkheden zijn om (mee) te sporten.