Direct naar de content

Rotterdamse fietsers krijgen lucht

Vanaf vandaag worden 14 fietspompen geplaatst in Rotterdam die iedereen gratis kan gebruiken

Lege of zachte fietsbanden zijn vervelend, en vaak kom je er pas achter dat je ze hebt op het moment dat je al onderweg bent. Daarom staan langs de drukste fietsroutes gratis fietspompen. Hiermee wil de gemeente de stad aantrekkelijker maken voor fietsers.

Wethouder Pex Langenberg (o.a. mobiliteit en duurzaamheid): “Extra lucht voor onderweg maakt de fietstocht comfortabeler. We willen een ideale fietsstad worden. Daarom gaan we met de 29 actiepunten uit ons fietsplan zorgen voor onder andere meer gemak voor de fietsers. We hopen dat zo steeds meer mensen de fiets pakken en de auto laten staan, want dat draagt bij aan een gezondere lucht.”

Locaties
Het idee voor het plaatsen van de fietspompen is afkomstig van raadslid Schampers van D66. Met het plaatsen van de 14 openbare fietspompen wordt uitvoering gegeven aan zijn motie, aangenomen tijdens de bespreking van het Fietsplan 2015-2018 'Fietsen heeft Voorrang'.
De Rotterdamse Fietsersbond heeft met de gemeente meegedacht over geschikte locaties voor een fietspomp. De pompen staan niet dicht bij openbare fietsenstallingen, fietsenmakers of fietsverhuurpunten. De kans is groot dat daar al een fietspomp aanwezig is. Deze pompen zijn geschikt voor de banden van alle soorten fietsen.

Proef
De eerste pomp is geplaatst op het Hofplein. Als de dooi inzet worden de overige 13 pompen in twee dagen geplaatst. De fietspompen zijn een proef. Tot eind 2018 bekijkt de gemeente of de pompen worden gebruikt en hoe ze functioneren. Bij de evaluatie wordt onder andere de online fietscommunity fietsfan010 ingezet. In Utrecht zijn tientallen fietspompen geplaatst en zijn ze bijzonder succesvol.

Hier vindt u het kaartje met de locaties van de openbare fietspompen


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl.