Direct naar de content

Rotterdamse binnenstad zit in de lift

Binnenstadsmonitor laat goede cijfers zien

Het gaat goed met de Binnenstad van Rotterdam. Het aantal bezoekers, bewoners en werkenden stijgt nog steeds. Ook op andere terreinen, zoals de kwaliteit van de openbare ruimte, de leefbaarheid en de bereikbaarheid, zijn positieve scores te zien. Het rapportcijfer van Rotterdammers voor de Binnenstad als geheel is licht gestegen van een 7 naar 7,1. Vooral het gebied rond Rotterdam Centraal wordt hoog gewaardeerd met een 7,7. Dit was in 2013 een 6,3. Dat blijkt uit de Binnenstadsmonitor 2015 die vandaag op het Binnenstadssymposium 2015 wordt gepresenteerd.

Het aantal inwoners in de Binnenstad is in de afgelopen 5 jaar met 10 procent gestegen; dat is twee maal zoveel als de bevolkingsstijging in Rotterdam als geheel in deze periode. Tussen 2012 en 2014 is het aantal bezoekers van attracties in de Binnenstad, zoals Spido, de Euromast en Miniworld, gestegen tot bijna 1 miljoen bezoekers. De werkgelegenheid in de Binnenstad is de afgelopen 5 jaar met 4 procent gestegen, terwijl de werkgelegenheid in heel Rotterdam in diezelfde periode met 5 procent is gedaald.

Beste Binnenstad van Nederland
De Binnenstadsmonitor wordt iedere twee jaar opgesteld door het gemeentelijke onderzoekscentrum Onderzoek en Business Intelligence (OBI) Rotterdam, in opdracht van het college van Burgemeester en Wethouders. De monitor toont welke ontwikkelingen de Rotterdamse Binnenstad doormaakt. Op allerlei fronten is beweging te zien. Er zijn gebouwen met een bijzondere architectuur bij gekomen, zoals De Rotterdam, Rotterdam Centraal en de Markthal. De rode loper vanaf Rotterdam Centraal naar de Binnenstad is met de herinrichting van het Kruisplein bijna voltooid. En er wordt hard gewerkt aan een aantrekkelijke Binnenrotte. Verder is er in de hele Binnenstad meer ruimte gekomen voor groen en terrassen. Zo is de Binnenstad steeds meer de ‘huiskamer’ van de stad geworden, een City Lounge waar bewoners, werknemers, studenten en bezoekers gastvrij ontvangen worden en waar ze gemakkelijk hun weg kunnen vinden. De gezamenlijke inzet van de gemeente, ondernemers, bewoners en andere partners om de Binnenstad aantrekkelijk, gastvrij en levendig te maken en houden, is vorige week beloond met het kwaliteitslabel Beste Binnenstad van Nederland 2015-2017.

Binnenstad in cijfers
De Binnenstadsmonitor noemt een groot aantal feiten en cijfers. Op 1 januari 2015 telde de binnenstad 34.198 inwoners. Omgerekend komt dat neer op ruim 21.500 huishoudens, bijna 2.000 meer dan in 2010. Ruim 60 procent van deze huishoudens is een eenpersoonshuishouden. Het aantal woningen in de Binnenstad is de afgelopen 5 jaar met 15 procent gestegen, van bijna 17.000 naar 19.600 woningen. Het aantal koopwoningen is met 12 procent omhoog gegaan en het aantal huurwoningen met 17 procent. De laatste paar jaar heeft Rotterdam 15 procent meer hotelgasten kunnen verwelkomen. Het aantal buitenlandse gasten in hotels is tussen 2012 en 2014 met 25 procent omhoog gegaan. Ook de horeca laat een positieve ontwikkeling zien. Zo is het aantal horecazaken sinds 2013 met 9 procent gegroeid. In totaal telt de Binnenstad nu bijna 600 (597) horecazaken. De Binnenstad wordt verder steeds meer het domein van fietsers. Het aantal fietsers is er sinds 2010 met 23 procent gestegen, terwijl het aantal auto’s met 9 procent is gedaald. Ook wordt de Binnenstad steeds groener. Dat komt niet alleen door het planten van extra bomen – sinds 2010 zijn er bijna 1.400 bomen bij gekomen – maar ook door de komst van veel meer groene gevels en groene daken. Zo telde de Binnenstad in maart 2015 ruim 26.000 m2 aan groene daken.
Tot slot: in 2015 vindt 76 procent van de Rotterdammers de Binnenstad aantrekkelijk, terwijl dat in 2013 nog 66 procent was.

Een volledig overzicht van de feiten en cijfers uit Binnenstadsmonitor is te vinden op www.rotterdam.nl/binnenstadsmonitor2015


Noot voor de redactie:

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Hanneke Burggraaff, Communicatie Binnenstad gemeente Rotterdam, tel. (06) 51 21 96 29, e-mail h.burggraaff@rotterdam.nl
De Binnenstadsmonitor is vanaf 18.30 uur te bekijken en te downloaden via www.rotterdam.nl/binnenstadsmonitor2015