Direct naar de content

Rotterdams ondernemers- en vestigingsklimaat in de lift

Het Rotterdamse ondernemers- en vestigingsklimaat laat na zware coronajaren weer een positieve ontwikkeling zien. De bezoeker – of die nou voor een congres of een weekendje weg reist – weet Rotterdam weer te vinden. Het aantal hotelgasten lag met ruim 1.1 miljoen in 2022 weer bijna net zo hoog als voor de pandemie. En ook internationale bedrijven hebben Rotterdam weer op hun netvlies. In 2022 vestigden 45 nieuwe internationale bedrijven zich in Rotterdam, waarvan een groeiend deel actief op de voor Rotterdam belangrijke opgaves als de energietransitie, digitalisering en circulariteit.

De Rotterdamse bezoekerseconomie herstelde zich in 2022 na twee zware jaren. In 2022 waren er ruim 1.161.000 hotelgasten, ten opzichte van 1.237.000 hotelgasten in 2019. Zij verbleven gemiddeld 1,89 nachten in de stad – de langste verblijfduur in de afgelopen tien jaar. Voor een gezond Rotterdams ondernemersklimaat is de bezoekerseconomie van belang. Het toerisme levert de stad jaarlijks 10 miljoen euro aan toeristenbelasting op en gaat gepaard met gemiddeld 24.400 banen in onder andere de horeca, de detailhandel, de hotels, cultuur en recreatie en het vervoer. Mede dankzij de uitgaven van bezoekers heeft Rotterdam een hoog voorzieningenniveau (musea, horeca, winkels en attracties) waar ook Rotterdammers van profiteren.

Zakelijk toerisme
Ook het zakelijk toerisme trok in 2022 weer aan. Congressen die twee jaar lang niet konden plaatsvinden werden in 2022 alsnog gehouden of vinden de komende jaren plaats. Andere zakelijke evenementen en congressen beleefden afgelopen jaar een succesvolle eerste editie in Rotterdam, zoals de maritieme zakelijk beurs Breakbulk Europe (mei 2022) en de World Hydrogen Summit & Exhibition (juli 2022). Beide evenementen hebben zich voor langere tijd aan de stad verbonden. Rotterdam Partners wist in 2022 eveneens 24 nieuwe congressen voor de stad aan te trekken, deze gaan gepaard met een economische waarde van ruim 21 miljoen euro voor de stad met bestedingen aan onder andere de congreslocaties, hotelovernachtingen, eten en drinken, en vervoer.

Wethouder Robert Simons (o.m. Economie): “Rotterdam is in trek en wordt weer gevonden door toeristen en zakelijke bezoekers. Dat is ook wat ik te horen krijg van hoteliers en zelf zie als ik door de stad loop. Goed voor de werkgelegenheid en de kassa van al die hardwerkende ondernemers met hun hotels, restaurants, cafés, uitgaansgelegenheden en winkels.”

Internationaal vestigingsklimaat
Net als de komst van (internationale) bezoekers blijft ook de komst van internationale bedrijven onverminderd belangrijk voor de Rotterdamse economie en haar ondernemers. De 45 internationale bedrijven die zich in 2022 in Rotterdam vestigden leverden de stad ruim 2,5 miljoen euro aan investeringen op, waarvan meer dan de helft in de energietransitie. De bedrijven zijn eveneens goed voor ruim 1300 nieuwe banen in sectoren als logistiek, chemie, agrofood en energie. Tegelijkertijd brengen zij kennis en kunde naar de stad. Zo vestigde het Finse bedrijf Aeromon zich vorig jaar in Rotterdam. Het bedrijf biedt meetservices aan om een breed scala een verontreinigde stoffen in de lucht te meten. Daarmee levert het een belangrijke bijdrage aan het schoonhouden van onze leefomgeving. De Zweedse handelaar in biobrandstoffen BioTisk en de Zuid-Afrikaanse duurzame batterijenbouwer voor industriële toepassingen maxwell+spark, helpen de stad met oplossingen voor de energie- en grondstoffentransitie.

Wilbert Lek, directeur Rotterdam Partners, verantwoordelijk voor de citymarketing en acquisitie voor Rotterdam: “Wij zijn blij met deze resultaten. Met onze internationale marketing en acquisitie draagt Rotterdam Partners bij aan een sterke en weerbare economie die juist ook op de langere termijn zorgt voor een goede toekomst voor Rotterdammers en Rotterdamse ondernemers. Daarbij houden we dagelijks rekening met andere uitdagingen van de stad, waaronder de toenemende schaarse ruimte, de beschikbaarheid van talent, en de balans tussen een leefbare en levendige stad voor Rotterdammers, die ook aantrekkelijk is voor bezoekers.”

Simons: “Rotterdam blijft ook bij internationale bedrijven in de belangstelling staan. Zij kijken steeds meer hoe ze ook onze stad kunnen helpen bij ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de energietransitie. Dat is wat ik graag zie: de stad en ondernemers moeten elkaar versterken. Daar hebben Rotterdammers wat aan.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Judith Boer, woordvoerder Rotterdam Partners, 06 – 231 979 94 of j.boer@rotterdampartners.nl of met Joachim Kost, bestuursvoorlichter wethouder Robert Simons, 06 – 391 073 81 of mj.kost@rotterdam.nl