Rotterdams Klimaatfonds helpt non-profit organisaties met verduurzamen
Inschrijving verlengd t/m 31 december 2022
Veel sportclubs, verenigingen en scholen willen energie besparen of schone energie opwekken en kunnen hierbij ondersteuning (advies of financiering) goed gebruiken. Speciaal daarvoor is er het Rotterdams Klimaatfonds. Met dit fonds wil de gemeente Rotterdam uiterlijk volgend jaar 4500 nieuwe zonnepanelen op daken van Rotterdamse non-profit organisaties hebben gerealiseerd. Goed voor een besparing van 8.600 ton CO2-uitstoot. Zeker de helft van de panelen worden al deze zomer gerealiseerd. Non-profit organisaties die nog gebruik willen maken van het Rotterdams Klimaatfonds kunnen nog tot en met het einde van hun jaar een aanvraag indienen op www.duurzaam010.nl/subsidie/klimaatfonds-rotterdam. Er is nog ruimte voor ongeveer 1.200 panelen die met deze speciale regeling kunnen worden toegewezen.
Win-win
“Binnen de non-profit sector zijn veel organisaties te vinden met een grote stroombehoefte”, zegt duurzaamheidswethouder Arno Bonte. “Denk aan Verenigingen van Eigenaren (VvE’s), verzorgingshuizen en scholen. Met eigen zonnepanelen kunnen zij vaak in een groot deel van de eigen stroombehoefte voorzien en een zeer rendabele investering doen. Zonnepanelen zorgen niet alleen voor minder CO2-uitstoot, maar ook voor een lagere energierekening. Een win-win situatie dus.”
Zij doen mee
Op daken van vijf panden van de Rotterdamse zorginstelling Pameijer liggen sinds kort met steun van het Rotterdams Klimaatfonds in totaal bijna 500 zonnepanelen te schitteren in de zon. Al deze panelen wekken schone energie op, waarmee de komende 15 jaar wel 1063 ton aan CO2-uitstoot bespaard wordt.
Vincent Koens, manager vastgoed bij Pameijer: “Duurzaamheid staat bij Pameijer hoog op de agenda. We grepen deze mooie kans dan ook gelijk aan om een aantal locaties met behulp van zonnepanelen te verduurzamen. De dagbestedingslocatie kunnen nu mede dankzij de zonnepanelen zelfvoorzienend zijn. We streven ernaar om op al onze eigendomspanden zonnepanelen te leggen.”
Ook op het dak van de onderwijslocatie Pieter de Hoochweg van Hogeschool Rotterdam zijn onlangs 90 zonnepanelen geplaatst met behulp van het Rotterdamse Klimaatfonds. Deze zonnepanelen besparen de komende 15 jaar 200 ton CO2-uitstoot. Het plaatsen van de zonnepanelen past bij de wens van de hogeschool om verder te verduurzamen. Voor Wijnand van den Brink, lid van het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam is het een logische stap om schone energie op het dak van de hogeschool op te wekken:
“We vinden het erg belangrijk om als hogeschool een bijdrage te leveren aan het klimaatvraagstuk door de verduurzaming van onze gebouwen. Doordat we nu nog meer zonnepanelen hebben, zetten we weer verdere stappen naar een energieneutrale hogeschool. Naast het verduurzamen van onze bedrijfsvoering heeft ook in ons onderwijs en praktijkgericht onderzoek duurzaamheid een steeds belangrijkere rol.”
Leg ook zonnepanelen met het Klimaatfonds
Rotterdamse non-profit organisaties kunnen nog tot eind 2022 een financiële bijdrage aanvragen voor een zonnepanelenproject. De bijdrage van het Klimaatfonds wordt berekend aan de hand van het aantal ton CO2-uitstoot dat in 15 jaar bespaard wordt. Dit komt neer op ongeveer €30,- per zonnepaneel.
Heleen Weening, directeur Klimaatfonds: “We roepen alle Rotterdamse scholen, stichtingen en verenigingen op om mee te doen met het Klimaatfonds. Ook VvE’s en huiseigenaren die zich verenigen maken aanspraak op de bijdrage. Er is nog ruimte voor ongeveer 1.200 panelen die we met deze speciale regeling kunnen toewijzen. Volg daarom snel het voorbeeld van Pameijer en de Hogeschool Rotterdam en draag bij aan een duurzaam Rotterdam”.
Kijk voor meer informatie en het aanmelden van een zonneproject op: www.duurzaam010.nl/subsidie/klimaatfonds-rotterdam