Direct naar de content

Rotterdammert voor Theo Ruijter

Aftredend directeur van de Rotterdamse Volksuniversiteit Theo Ruijter heeft woensdag 3 april de Rotterdammert ontvangen. Hij kreeg deze onderscheiding tijdens zijn afscheidsreceptie uitgereikt door burgmeester Aboutaleb. Met de Rotterdammert eert de stad Rotterdam professionals die zich intensief hebben ingezet voor de stad en zijn inwoners en zich daarbij zeer verdienstelijk hebben gemaakt.

Theo Ruijter (15-11-1952, Amsterdam) ontving deze penning vanwege zijn inzet voor de Volksuniversiteit. Een instituut dat al honderd jaar Rotterdammers helpt om zich te ontwikkelen. Of ze nu een tweede taal willen leren of handiger willen worden met een computer. Ruijter stond veertien jaar aan het roer van het instituut. Hij staat bij medewerkers, vrijwilligers en bestuursleden bekend als een charismatische leider met een tomeloze inzet en een uitzonderlijke toewijding.

Hernieuwen
Na het wegvallen van de gemeentelijke subsidie kent de Volksuniversiteit een moeilijke periode. Maar onder leiding van Ruijter lukt het om voldoende draagvlak te vinden om het lesaanbod te consolideren en zelf uit te breiden. Zo zorgt Ruijter ervoor dat het taalaanbod zich uitbreidt met uniek aanbod, zoals Mandarijn, Sranan Tongo en Kroatisch. Ook haalt hij het Middelbaar Onderwijs voor Ouderen van het Albeda College naar de Volksuniversiteit. Daar bouwt Ruijter het met zijn team uit tot een pakket van levensbeschouwelijke, historische, culturele en filosofische cursussen. En hij zorgde ervoor dat mensen ook op Rotterdam Zuid cursussen van de Volksuniversiteit kunnen volgen. Want soms geeft de mogelijkheid om in je eigen buurt een cursus te volgen nét dat extra zetje dat je nodig hebt.

Docenten
De Volksuniversiteit kent een stabiel aantal cursisten en weet steeds opnieuw capabele docenten aan zich te binden. Ook burgemeester Aboutaleb heeft een gastcollege gegeven. Hij vertelde hierover in zijn toespraak: ‘Zelf mocht ik een masterclass geven over Arabische poëzie. Dat was op 13 januari 2018 en ter ere van 100 jaar Rotterdamse Volksuniversiteit. Die masterclasses waren ook een idee van jou en je team, en ze trokken heel wat publiek. Het was fantastisch leuk om te doen!’.

Over de Rotterdammert
De Rotterdammert is een bronzen penning. Op de voorzijde staat het gemeentelijke wapen met ‘Sterker door Strijd’ en de naam van de onderscheiding. De achterzijde toont de Rotterdamse skyline, de naam van de ontvanger, de uitreikingsdatum en daaronder ‘Als dank voor uw grote inzet voor de stad Rotterdam’.

Meer informatie over de negen verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nel van der Kolk, pc.vanderkolk@Rotterdam.nl.