Direct naar de content

Rotterdammert voor Anne Marie Backes

Op haar afscheid van het KCR (Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam) heeft Anne Marie Backes vandaag de Rotterdammert ontvangen uit handen van directeur Sport en Cultuur Hermineke van Bockxmeer.

Met de onderscheiding ‘de Rotterdammert’ eert de stad professionals die zich intensief hebben ingezet voor Rotterdam en zich daarbij zeer verdienstelijk hebben gemaakt.

Anne Marie Backes (12 augustus 1955) was van 1989 tot 2005 hoofd van de dansschool van de SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam). Met oog voor wat er speelde in de stad, maakte zij dans toegankelijker voor de jeugd. Zo wist zij hiphoppers als dansdocenten aan de SKVR te verbinden. Ook ondersteunde zij de oprichting van het HipHopHuis. Vanaf 2010 was zij manager van het KCR, het Kenniscentrum Cultuureducatie, toen nog onderdeel van de SKVR. Vervolgens werd zij directeur-bestuurder van het KCR, dat onder haar leiding een zelfstandige organisatie werd.

Verbinder
Sinds 1 augustus is Anne Marie Backes met pensioen. Op haar afscheidsreceptie vandaag kreeg zij van Hermineke van Bockxmeer, directeur Sport en Cultuur, namens het college van burgemeester en wethouders de Rotterdammert uitgereikt. Van Bockxmeer in haar toespraak: ‘Mensen noemen je oprecht en gedreven. Een vechter voor het cultuuronderwijs in de stad. Jouw grote kracht is verbinden: jij weet gevoel en verstand samen te brengen én je brengt mensen bij elkaar. Het nieuwe KCR is de onafhankelijke wegwijzer naar de cultuur voor scholen. Een innovatie waarmee je Rotterdam een koppositie hebt bezorgd in de organisatie van het cultuuronderwijs. Jouw meesterwerk.’

Rotterdammert
De Rotterdammert is een bronzen penning. Op de voorzijde staat het gemeentelijke wapen met ‘Sterker door Strijd’ en de naam van de onderscheiding. De achterzijde toont de Rotterdamse skyline, de naam van de ontvanger, de uitreikingsdatum en daaronder ‘Als dank voor uw grote inzet voor de stad Rotterdam’.

Meer informatie over de negen verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nel van der Kolk, gemeente Rotterdam, tel 06-10 90 78 24.