Direct naar de content

Rotterdammers komen samen om Oekraïners steun te betuigen

Op zaterdag 12 maart om 18 uur op Plein 1940, bij de Verwoeste Stad van Zadkine

De gemeente Rotterdam organiseert zaterdag 12 maart om 18.00 uur een bijeenkomst op Plein 1940 om Oekraïners een hart onder de riem te steken. Er zijn sprekers en artiesten, o.a. uit de Oekraïense en Russische gemeenschap.* Musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Sinfonia Rotterdam, en studenten van hogeschool voor de kunsten Codarts treden op. Ook burgemeester Aboutaleb spreekt en draagt een gedicht voor. De bijeenkomst wordt afgesloten met twee minuten stilte gevolgd door het Oekraïense volkslied.

Meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht voor het oorlogsgeweld, de achterblijvers zitten in een angstige, bedreigende situatie. Ook  Rotterdam heeft zich voorbereid op de komst van Oekraïners die hier tijdelijk een veilig heenkomen zoeken. Veel Rotterdammers staan klaar om de handen uit de mouwen te steken. Komende zaterdag is iedereen welkom om publiekelijk steun te betuigen aan het Oekraïense volk.

Eurocities
De Europese koepelvereniging van steden, Eurocities, heeft een oproep gedaan om op 12 maart stil te staan bij de situatie in Oekraïne. De actie wordt omarmd door steden in heel Europa. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) scharen zich achter de oproep #CitieswithUkraine.

* Victoria Koblenko, YMP, Hugo Borst en de Oekraïense ambassadeur hebben inmiddels bevestigd. Het definitieve programma wordt komende dagen bekendgemaakt op www.rotterdam.nl.