Direct naar de content

Rotterdammers geen extra geld kwijt aan gemeentelijke belastingen in 2022

Hoewel de coronapandemie zorgt voor extra uitgaven en minder inkomsten, komt de rekening daarvan niet bij de Rotterdammer te liggen. De gemeentelijke belastingen gaan niet omhoog en in plaats van bezuinigen, wordt er extra geïnvesteerd. Vandaag presenteert het college van burgemeester en wethouders de Begroting 2022. In november debatteert de gemeenteraad hierover en neemt de raad ook een definitief besluit over de begroting.

Veerkracht
‘De afgelopen anderhalf jaar zijn de stad niet in de koude kleren gaan zitten. Tegelijkertijd haalde het vaak ook het beste in de stad naar boven. Denk aan de helden in de zorg en het onderwijs. Of aan de veerkracht van de ondernemers en alle inwoners die er samen de schouders onder zetten’, stelt wethouder Arjan van Gils (Financiën).

Door de coronacrisis is er meer geld naar de gezondheidszorg gegaan en werden meer Rotterdammers afhankelijk van een bijstandsuitkering. Nu veel coronamaatregelen zijn afgebouwd, zet het Rijk veel steunmaatregelen stop. ‘Wij blijven in gesprek met de stad en de meest getroffen sectoren, en springen waar nodig opnieuw bij’, aldus van Gils.

Investeringen
Rotterdam stond er voor het uitbreken van de pandemie financieel goed voor. Daarom blijft het college de ingezette koers varen en investeren. De gemeente investeert onder meer in woningbouw en in het Rotterdams Klimaat Akkoord. Door te investeren in wonen en verduurzaming levert dit ook werkgelegenheid op.

Zo zijn er 12.000 woningen gebouwd, waarvan 50 procent in het zogenoemde sociale of middensegment. Ook worden lege winkel- en kantoorpanden omgebouwd tot huizen. Het college trekt ook in 2022 weer geld uit voor de zeven stadsprojecten. Kersverse wethouder Vincent Karremans: “Het is ongekend wat afgelopen anderhalf jaar op ons pad is gekomen door de pandemie. Maar ook ongekend hoe wij als stad hiermee om zijn gegaan! Deze begroting toont wel dat wij in Rotterdam niet bij de pakken neer gaan zitten maar op volle kracht vooruitgaan om de stad nog mooier en relaxter te maken. Daarvoor zijn investeringen nodig en die durven wij te doen. Verantwoord en noodzakelijk.”

Winkelgebieden
De effecten van corona worden nog wel het hardst gevoeld in de wijken waar winkelstraten te kampen hebben met leegstand en verschraling van het winkelaanbod. Wethouder Roos Vermeij (o.a. Economie): ‘Daar gaan we aan de slag. Samen met ondernemers en vastgoedeigenaren vormen we winkelgebieden om naar Vitale Kerngebieden, bruisende ontmoetingsplaatsen waar wonen, winkelen en recreëren samengaan. Zo houden we onze wijken levendig, de voorzieningen op peil en versterken we de aantrekkingskracht van heel Rotterdam.’ Eén van de instrumenten hiervoor is de ontwikkeling van een Fonds Vitale Kerngebieden, waarmee de gemeente leegstaande bedrijfspanden op strategische locaties kan aankopen.

Aanpak racisme en geweld
In 2022 blijft Rotterdam werk maken van de aanpak van Racisme. Daarbij investeert de gemeente in een verbindend programma over het koloniale en slavernijverleden. Doel is om discriminatie en racisme bespreekbaar te maken en zichtbaar aan te pakken via een educatief, cultureel en verbindend publieksprogramma.